Covid-19: Situácia je vážna, v Piešťanoch pribúda pozitívne testovaných aj hospitalizácií

Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) zápasí s nedostatkom personálu, napriek tomu sa musí pripraviť na prijatie ďalších pacientov s ochorením covid-19. Radnica vyzvala ľudí, aby zostali doma.

Kvôli zhoršujúcej sa situácii v slovenských nemocniciach ministerstvo zdravotníctva v stredu nariadilo poskytovať pacientom len neodkladnú starostlivosť. Počet hospitalizovaných pacientov s ochorením covid-19 alebo s podozrením sa blíži k hranici 3 000. Nemocnica Alexandra Wintera ich k 29. decembru hlásila 33 pri kapacite 53 lôžok vyhradených pre ľudí s koronavírus. Problémom je však nedostatok zdravotníkov.

„Ako všetky nemocnice na Slovensku aj naša piešťanská nemocnica zápasí s akútnym nedostatkom zdravotného personálu. K dnešnému dňu evidujeme cca 60 zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú v karanténe z dôvodu ochorenia na koronavírus,“ uviedol ešte pred Vianocami riaditeľ NAW Štefan Kóňa.

O spoluprácu preto požiadal ambulantných lekárov. „V prípade, že by naši kmeňoví zamestnanci už neboli schopní zabezpečiť starostlivosť o hospitalizovaných pacientov, boli by aj súkromní lekári na základe ich súhlasu zapojení do služieb na lôžkových oddeleniach,“ dodal riaditeľ.

Príkaz na poskytovanie iba neodkladnej zdravotnej starostlivosti, ktorý v stredu vydalo ministerstvo, platí do 31. januára. „Plánované zákroky pri onkologických pacientoch alebo tých, ktorým sa v nemocniciach poskytuje dialyzačná alebo biologická liečba pokračujú bez obmedzenia.
Zdravotná starostlivosť bude zabezpečená všetkým, ktorí ju akútne potrebujú. Koronavírus však ohrozuje všetkých, nielen pacientov s ochorením covid-19,“ uvádza rezort.

„Situácia v našej nemocnici je veľmi ťažká, počet hospitalizovaných rastie a pozitívne testovaných v meste denne pribúda. Zdravotníci v nemocnici, na pohotovosti či v ambulanciách vydávajú zo seba maximum, ale aj oni majú svoje kapacity,“ reaguje piešťanská radnica, ktorá zverejnila grafy s počtami pozitívne testovaných osôb v piešťanskom okrese: „Vyzývame občanov i návštevníkov Piešťan, ostaňte, prosím, radšej doma. Necestujte nikam, nenavštevujte sa, neoslavujte záver roka a príchod toho nového vo veľkej spoločnosti. Ochránite tak seba, svojich blízkych, susedov, kolegov.“

Text a foto: Martin Palkovič