Očkovanie: Štvrtú dávku dostanú záujemcovia nad 50 rokov aj v Piešťanoch

Ministerstvo zdravotníctva spustilo očkovanie druhou posilňujúcou dávkou vakcínou proti ochoreniu covid-19 pre všetkých záujemcov, ktorí sú starší ako 50 rokov. Piešťanská Nemocnica A. Wintera bude najbližšie očkovať v piatok 22. júla v budove polikliniky.

„Pandémia ochorenia Covid-19 sa ešte neskončila a naprieč Európou rastie počet nových prípadov. Zatiaľ však krajiny vrátane Slovenska nezaznamenávajú zvýšený nápor na zdravotníctvo. Je to spôsobené viacerými faktormi, pričom jedným z tých  kľúčových je vysoká miera zaočkovanosti populácie, najmä tej rizikovej.  Keďže však imunita po očkovaní postupom času slabne, rastie počet osôb, ktoré sa môžu vírusom SARS-CoV-2 nakaziť,“ uvádza na svojej web stránke rezort zdravotníctva s tým, že očkovanie je najúčinnejšou ochranou pred ťažkým priebehom ochorenia a následnou hospitalizáciou či úmrtím.

„Vakcínu budeme podávať aj neregistrovaným záujemcom, nakoľko však informácia ministerstva zdravotníctva o možnosti očkovania 4. dávkou bola zverejnená až dnes, počet vakcín objednaných na piatok 22. júla nemusí byť postačujúci v prípade zvýšeného počtu neregistrovaných záujemcov,“ vysvetlila Mária Baďurová, asistentka riaditeľa NAW a dodala: „Prosíme záujemcov o očkovanie, aby sa podľa možnosti zaregistrovali na stránke www.korona.gov.sk. Uľahčia nám tým objednávanie vakcín na každý piatok a oni budú mať istotu, že vakcína je pre nich objednaná v súlade s ich registráciou.“

Záujemcovia starší ako 50 rokov sa už môžu nechať zaočkovať druhou posilňujúcou dávkou už tento týždeň, imunokompromitovaní pacienti od 12 rokov budú mať túto možnosť od nasledujúceho týždňa. Podmienkou je štvormesačný odstup od podania prvej posilňujúcej dávky alebo tri mesiace od prekonania ochorenia covid-19. Všetci záujemcovia dostanú vakcínu Comirnaty od spoločnosti Pfizer–BioNTech bez ohľadu na ich predchádzajúce vakcíny.

Text a foto: Martin Palkovič

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR