Očkovanie v Piešťanoch: Nemocnica hlbokomraziaci box zatiaľ nemá

S očkovaním proti ochoreniu covid-19 začali počas posledného decembrového víkendu najväčšie slovenské nemocnice. Podľa národnej stratégie vznikne najprv 25 očkovacích centier, postupne ich má byť 79, teda jedno v každom slovenskom okrese.

Piešťanská Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) zatiaľ nemá hlbokomraziaci box, ktorý umožňuje bezpečné uskladnenie vakcín od firiem Pfizer a BioNTech. Tie vyžadujú teplotu 70 stupňov pod nulou.

„Boli sme oslovení, či máme takéto chladiace boxy. Nemáme, a zatiaľ sme nedostali žiadne informácie, či nám budú poskytnuté alebo si ich máme kúpiť z vlastných zdrojov,“ povedal pred vianočnými sviatkami Štefan Kóňa, riaditeľ NAW.

Piešťanská nemocnica by si však podľa jeho slov dokázala poradiť s uskladnením vakcíny od firmy Moderna, ktorá potrebuje teplotu -20 stupňov Celzia. Nemocnica pri takejto teplote uskladňuje krvné deriváty.

Proces schvaľovania vakcíny od Moderny Európskou liekovou agentúrou by mal byť ukončený počas prvého januárového týždňa.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v nedeľu informoval, že registračný web na očkovanie bude spustený 4. januára a prioritne je určený zdravotníkom. Z národnej očkovacej stratégie vyplýva, že medzi prvými dostanú vakcínu zdravotníci, ktorí pracujú na covid oddeleniach. Potom budú nasledovať zdravotnícki pracovníci starší ako 65 rokov a potom ostatní zdravotníci.

„Keď budem môcť a budem vybraný, určite sa nechám zaočkovať, pretože chcem chrániť svoju rodinu,“ dodal riaditeľ NAW.

V druhej fáze budú očkovaní ľudia z rizikových skupín – klienti domovov sociálnych služieb, pacienti s vážnymi diagnózami a chronickými ochoreniami. V tretej fáze je vakcína určená pre ľudí s vysokým rizikom šírenia ochorenia covid-19 (učitelia, ľudia bez domova). Zdraví obyvatelia starší ako 18 rokov budú očkovaní vo štvrtej fáze. Očkovanie bude bezplatné a dobrovoľné.

Text: Martin Palkovič Foto: Štátny ústav pre kontrolu liečiv