Nosenie respirátorov už nie je povinné ani vo väčšine interiérov

Ochrana horných dýchacích ciest je stále dôležitá pre rizikové osoby, starších a chronicky chorých ľudí. Respirátory budú aj naďalej povinné v nemocniciach, lekárňach a v zariadeniach sociálnych služieb.

Vo štvrtok 21. apríla končí povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest v exteriéroch a vo väčšine interiérov. Uvoľnením celoplošných opatrení reaguje ministerstvo zdravotníctva na vývoj epidemickej situácie. „Aj keď sa covid-19 stále šíri, aktuálne nespôsobuje veľký tlak na zdravotnícke zariadenia,“ oznámil Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý vydal príslušnú vyhlášku.

Na jej základe sa opatrenia zmiernia v oblasti prekrytia dýchacích ciest a domácej karantény úzkych kontaktov. „Nosenie respirátora už nebude povinné vo veľkej časti interiérov, vrátane hromadnej dopravy a taxislužieb a ani na hromadných podujatiach. O karanténe úzkych kontaktov už rozhodne lekár, a teda nebude automatická,“ informoval ÚVZ SR.

Respirátor je aj naďalej potrebné nosiť v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach, ale aj v čakárňach pred ambulanciami lekárov a v lekárňach.

Všetky kultúrne podujatia vrátane koncertov a festivalov už môžu fungovať v rovnakom režime ako pred pandémiou. „Toto kultúrne leto bude po dvoch rokoch úplne bez obmedzení. Najnovšia zmena sa dotkla nosenia respirátora v prevádzkach a na hromadných podujatiach v interiéri a exteriéri, ktorý už po novom nebude povinný, ale iba odporúčaný,“ upresnilo ministerstvo kultúry.

Text: Martin Palkovič

Photo by Ashkan Forouzani on Unsplash