Nový rok privítame bez ohňostroja, zábavnú pyrotechniku môžu Piešťanci používať iba okolo silvestrovskej polnoci

Podobne ako iné slovenské mestá, ani Piešťany nebudú mať kvôli pandémii ochorenia covid-19 novoročný ohňostroj. V centre sa neuskutoční žiadny program. Ľudia by mali novoročné sviatky tráviť iba s najbližšími.

Ohňostroj zo strechy nákupného centra Aupark v prvých minútach roku 2021 neodpália. Radnica o tom informovala ešte na začiatku adventného obdobia s odkazom na opatrenia proti šíreniu ochorenia covid-19.

Odvtedy sa situácia ešte zhoršila. V závere roka odborníci varovali, že o dva týždne bude v nemocniciach viac pacientov ako dokážu zvládnuť. Zároveň vyzvali na sprísnenie aktuálne platných protiepidemických opatrení.

Vláda v utorok 29. decembra schválila návrh na predĺženie núdzového stavu o ďalších 40 dní a obmedzila slobodu pohybu zákazom vychádzania, ktorý ma rovnaké výnimky ako v období Vianoc.

Aj novoročné sviatky by ľudia mali prežiť v malej „bubline“ z najbližšej rodiny, pred stretnutím s blízkymi príbuznými dodržiavať izoláciu aspoň sedem dní, alebo sa podrobiť testu na ochorenie covid-19, a ak je to možné, uprednostniť pred osobným stretnutím komunikáciu cez telefón alebo internet.

V Piešťanoch už niekoľko rokov platí úplný zákaz používania zábavnej pyrotechniky. Výnimkou sú podľa všeobecne záväzného nariadenia iba tri hodiny na prelome rokov – 31. decembra od 22.00 h do 01.00 h nasledujúceho dňa. Ohňostroje alebo výbuchy petárd mimo tohto času môžu ľudia hlásiť mestskej polícii.

Text a foto: Martin Palkovič