Piešťanská nemocnica spúšťa plánované operácie

Mimoriadna situácia spôsobená pandémiou nového koronavírusu akútne operačné výkony v Piešťanoch nezastavila, k tým plánovaným sa podľa Mária Baďurovej z kancelárie riaditeľa Nemocnice Alexandra Wintera (NAW) tunajší lekári vrátia v stredu 6. mája.

Už od marca si musí každý, kto prichádza do piešťanskej nemocnice, nechať zmerať teplotu a vyplniť dotazník. Pacientom, ktorých čaká operácia, robia testy na ochorenie Covid-19.

Kvôli pandémii museli prebudovať priestory niektorých oddelení. Aby bola NAW pripravená na prípadný nápor ľudí postihnutých koronavírusom, vytvorili červenú zónu vybavenú novým anestéziologickým prístrojom a pľúcnym ventilátorom.

„Pribudli nám tiež nové defibrilátory a infúzne pumpy,“ povedal riaditeľ NAW Štefan Kóňa s tým, že nákupy realizovali ešte pred vypuknutím pandémie.

Spustenie plánovaných operácií by nemohlo prebehnúť bez zabezpečenia testu na Covid-19 pre každého pacienta. Hospitalizovaným ľuďom zoberú vzorky priamo v nemocnici. Ostatní sa môžu nechať vyšetriť v budove polikliniky. Odberné miesto zriadili v priestoroch bývalého pľúcneho oddelenia.

Slovenské nemocnice pristúpili k dočasnému obmedzeniu plánovaných operácií kvôli očakávanému náporom pacientov s ochorením Covid-19.

„V súvislosti s priaznivou epidemiologickou situáciou vyzývam nemocnice, lekárov, aby začali operovať aj plánované výkony. Pacienti, zostaňte v karanténe, po 14-tich dňoch vás môžu operovať. Predoperačné vyšetrenie vám urobia aj v nemocnici pred výkonom,“ uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí a dodal, že ambulantní lekári už môžu robiť aj preventívne prehliadky.

Vyšetreniu v ambulancii by mal predchádzať telefonát a uistenie sa, že u pacienta nie je riziko nákazy koronavírusom.

Text a foto: Martin Palkovič