SHMÚ vydal na štvrtok pre Piešťany výstrahu III. stupňa

V stredu 20. júla 2022 namerali meteorológovia v Piešťanoch 35.3 °C, vo štvrtok môže byť táto hodnota prekonaná. Slovenský meteorologický ústav vydal pre okres Piešťany výstrahu III. stupňa. Maximálna teplota vzduchu môže ojedinele dosiahnuť 38 – 39 °C.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ varuje SHMÚ.

Výstraha III. stupňa platí vo štvrtok 21. júla pre okres Piešťany v čase od 13.00 do 18.00 h. V nasledujúcich dňoch (22. a 23. 7.) popoludní bude platiť výstraha II. stupňa.

V horúcom počasí je dôležité dodržiavanie pitného režimu. Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča vypiť 2-4 decilitre tekutín na 10 kilogramov hmotnosti, čo predstavuje približne 1,5 až 3 litre tekutín denne. Toto množstvo sa však zvyšuje u ľudí, ktorí pracujú fyzicky a viac sa potia.

„Piť by sa malo priebežne, čiže v menších dávkach a častejšie a ešte pred pocitom smädu. V horúčavách obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu, alkohol i sladené nápoje. Ideálna je obyčajná voda doplnená o minerálne vody,“ uvádza ÚVZ SR.

Malým  deťom, ktoré majú nedokonale vyvinutý mechanizmus pocitu smädu, je potrebné často ponúkať pitie. Mimoriadne dôležité je dodržiavanie pitného režimu pre seniorov. Dennú dávku tekutín by si mali rovnomerne rozložiť počas dňa.

Aby klimatizácia neuškodila je nutné neprekročiť rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím o viac než 5 až 7 stupňov. „Pamätajte si, že pri prechode z chladného do horúceho prostredia môže prísť k tzv. teplotnému šoku, ktorý dokáže celkovo oslabiť organizmus,“ varuje ÚVZ SR.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič