Otvoria terasy aj kostoly, ale s obmedzeniami

Slovensko spustí druhú a tretiu vlnu uvoľňovania opatrení proti koronavírusu naraz. Od stredy 6. mája môžu byť s obmedzeniami otvorené kaderníctva, galérie, knižnice, kostoly, vonkajšie turistické atrakcie, ale aj terasy.

Medzi jednotlivými fázami uvoľňovania opatrení proti koronavírusu mali uplynúť dva týždne. Vzhľadom na dobrý vývoj situácie spustí Slovensko na základe odporúčania odborníkov druhú a tretiu fázu v ten istý deň. Oznámil to predseda vlády Igor Matovič s tým, že ľudia musia zostať aj naďalej opatrní.

Od stredy môžu svoje služby s niektorými obmedzeniami poskytovať zariadenia na krátkodobé ubytovanie, ale bez spoločného stravovania. Klienti dostanú jedlo na izbu. Tá musí zostať po ich odchode 24 hodín prázdna.

Otvorené budú aj vonkajšie terasy, okraje stolov však budú od seba minimálne dva metre. Pri stoloch majú dovolené sedieť iba dvaja ľudia alebo rodina s deťmi. Prístupné môžu byť aj toalety, ale prevádzkovatelia musia zabezpečiť častú dezinfekciu dotykových plôch.

Prísne hygienické podmienky budú od stredy platiť aj pre kaderníctva, pedikúry, manikúry a taxislužby. Úrad verejného zdravotníctva SR zverejní opatrenie s podrobnou špecifikáciou.

Všade budú aj naďalej povinné rúška. Výnimkou nie sú ani bohoslužby, počas ktorých musia veriaci sedieť minimálne dva metre od seba vo všetkých smeroch. Miesta na sedenie aj na státie majú farnosti vyznačiť. Podľa predsedu vlády I. Matoviča by mali byť niektoré omše vyhradené iba pre seniorov.

Dodal, že štvrtá fáza uvoľňovania opatrení sa nestane realitou skôr než o dva týždne. Zahŕňa kúpaliská, obchodné centrá, hromadné podujatia, školy a škôlky, vnútorné športoviská a stravovanie v interiéroch. Táto fáza však môže mať viacero etáp.

Hornú hranicu kĺzavého mediánu, pri ktorej môžu byť niektoré obmedzenia opäť zavedené, znižujú zo 150 na 50. Aktuálne má tento indikátor hodnotu 4.



Text a ilustr. foto: Martin Palkovič