Petíciou chcú zastaviť výstavbu Broskyňovej ulice

Iniciátori podpisovej akcie argumentujú nárastom počtu áut v lokalite a poškodením životného prostredia. Nová komunikácia spájajúca Bratislavskú cestu a Komenského ulicu má vzniknúť v rámci výstavby nákupnej zóny, bytov a zariadenia sociálnych služieb (vizualizácia celého projektu na titulnom obrázku) na mieste bývalých uhoľných skladov oproti Kauflandu.

Cieľom petície je zastavenie výstavby Broskyňovej ulice – prepojenia sídliska Adam Trajan a Zimného štadióna pre autá, chodcov i cyklistov. Postaviť ju chcú približne na mieste súčastného chodníka, ktorý spája Bratislavskú cestu a Komenského ulicu.

„Rázne odmietame túto výstavbu, pretože plánuje negatívne ohroziť životné podmienky nás a nášho bývania, najmä svojou plánovanou blízkou polohou k našim obydliam, ktorá spôsobí  výrazné narušenie nášho súkromia, taktiež dôjde k zvýšenému dopravnému ruchu a k zvýšenej dopravnej zaťaženosti, ale aj k zatieneniu okolitých obytných domov. Samotná výstavba podľa projektu predpokladá 375 vozidiel za hodinu, čo neprimerane zintenzívni hluk v našom prostredí, ktoré bude postupne viac a viac znečistené škodlivými exhalátmi,“ píšu autori petície, ktorú je možné podpísať cez internet. Odmietajú tiež výrub približne 150 stromov, na ktorý už bolo vydané povolenie.

Radnica naplánovala novú cestu medzi Bratislavskou a Komenského ulicou už približne pred dvoma desaťročiami. Prvá petícia proti zámeru s pracovným názvom Broskyňová ulica vznikla začiatkom roka 2003.

O 15 rokov neskôr schválilo zastupiteľstvo predaj pozemkov v tejto lokalite bez verejnej súťaže. Mesto tak získalo 425-tisíc eur a investor sa zaviazal, že na vlastné náklady vybuduje časť Broskyňovej ulice.

Pôvodne ponúkal 63,28 eur za meter štvorcový, ale našiel sa iný záujemca, ktorý deklaroval ochotu zaplatiť viac. Väčšina poslancov potom rozhodla o cene 200 eur/m2. Tí, ktorí aj naďalej presadzovali verejnú obchodnú súťaž, zostali v menšine.

Na jeseň 2019 zastupiteľstvo napriek pochybnostiam súhlasilo s niektorými zmenami v projekte. V lete 2020 získal developer povolenie na výrub 144 kusov drevín a 5812 m2 krovitých porastov, za ktoré bola určená náhradná výsadba.

Výstavba Broskyňovej ulice a nákupnej zóny s bytmi a zariadením sociálnych služieb bude témou najbližšieho rokovania poslancov. Na programe zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 20. mája, je návrh riešenia zmluvných vzťahov stavebnej realizácie verejnoprospešnej infraštruktúry tohto polyfunkčného projektu.

Text: Martin Palkovič Vizualizácia: Superatelier (zdroj: MsU)