Oproti Kauflandu chcú stavať, mesto žiadajú o pozemky

Pri Bratislavskej ceste má vyrásť nákupná galéria, zariadenie sociálnej starostlivosti a bytové domy. Piešťanská firma Tax – Audit v tejto súvislosti radnicu žiada o zámenu a odkúpenie pozemkov. Poslanci túto žiadosť prerokujú na mimoriadnom zasadnutí.

Areál oproti Kauflandu (na titulnej fotke z roku 2014), kde kedysi stáli sklady, kúpila v roku 2012 od Trnavského samosprávneho kraja spoločnosť Tax – Audit Slovensko za 485-tisíc eur.

O rok neskôr mestskí poslanci schválili zámenu severovýchodnej čast pozemku, za účelom vybudovania novej komunikácie s pracovným názvom Broskyňová (v súčasnosti je to ulička pre peších spájajúca Bratislavskú a Komenského).

Tax – Audit chce zameniť a odkúpiť aj ďalšie mestské parcely a v areáli bývalých skladov plánuje postaviť nákupnú galériu, zariadenie sociálnej starostlivosti a dve päťpodlažné bytovky.

Firma má záujem o mestský pozemok pri Bratislavskej ceste. Na výmenu ponúka časť svojho pozemku pri budúcej Broskyňovej ulici s tým, že následne by tam mohol vzniknúť aj chodník pre cyklistov (viac v priloženej mape). Zostávajúce plochy chce odkúpiť za 63,28 eur/m2, samospráva by teda za tento majetok dostala 134-tisíc eur.

Mestský pozemok chce firma využiť pre dotvorenie celého priestoru výsadbou zelene, ktorá bude nákupnú galériu čiastočne izolovať od cesty. Obchodné priestory budú sídliť v prízemnom halovom objekte v tvare písmena L. Za ním, smerom k záhradkárskej osade, majú vyrásť dve budovy slúžiace ako zariadenie pre seniorov a dve päťpodlažné bytovky.

V spoločnosti Tax – Audit sú podľa obchodného registra spoločníkmi matka rapera Ega Ružena Straková a bývalý poradca na ministerstve hospodárstva Viliam Kupec. O ich prepojení na štátne firmy písali v roku 2015 investigatívni novinári Marek Vagovič a Ján Kuciak.

O návrhu na zámenu a odpredaj pozemkov budú mestskí poslanci rozhodovať na mimoriadnom zasadnutí, ktoré sa pravdepodobne uskutoční počas posledného júlového týždňa.

 

Text a foto: Martin Palkovič