Peter Jančovič oznámil meno viceprimátora

Zástupcom nového primátora Piešťan bude Michal Bezák. Peter Jančovič o tom informoval po dnešnom pracovnom stretnutí s poslancami.

Už dávnejšie som povedal, že v tomto zastupiteľstve nie je problém nájsť viceprimátora, je tam veľa správnych ľudí, ktorí majú veľa nápadov. A ja som v tejto chvíli rád, že Michal prijal pozvánku robiť túto službu pre občanov,“ uviedol zvolený primátor Piešťan Peter Jančovič.

Spolu so svojim zástupcom a členmi mestského zastupiteľstva by sa mal ujať funkcie v piatok 7. decembra. Podľa neoficiálnych informácií zvolá odchádzajúci primátor Miloš Tamajka ustanovujúce zasadnutie poslancov práve na tento dátum.

Michal Bezák má 35 rokov, v komunálnych voľbách kandidoval za politickú stranu Spolu. Doteraz pracoval pre holding Synot, ktorý pôsobí v hernom priemysle, ale zameriava sa aj na cestovný ruch.

„Bol som pri projektoch kúpaliska Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach a hotel Elizabeth v Trenčíne. Na českej strane to bol napríklad grandhotel Tatra vo Veľkých Karloviciach. Bol som pri vzniku týchto zariadení a momentálne tam stále pracujem ako obchodný riaditeľ,“ povedal Michal Bezák.

Podľa jeho slov je dôležité robiť malé kroky a bolo by nezodpovedné aktuálne hovoriť o „nejakých megalomanských víziách.“

„Má veľa odborných skúseností, entuziazmu a nadšenia,“ povedal na jeho adresu P. Jančovič a dodal, že sa zhodujú v pohľade na budúcnosť Piešťan.


Prečítajte si aj rozhovor s novým primátorom

Peter Jančovič: Pýtali sa ma, či žijem


Budúci viceprimátor Michal Bezák bol jedným z kandidátov do mestského zastupiteľstva, ktorí sa zapojili do našej predvolebnej ankety. Prečítajte si jeho odpovede na niektoré otázky:

Podľa niektorých potrebujú Piešťany krytú plaváreň, iným chýba akvapark, ďalší preferujú rekonštrukciu kúpaliska Eva. Ku ktorému z týchto riešení sa ako poslanec prikloníte?

„Táto otázka mala byť riadne zvládnutá už v časoch, kedy sa na mestskom zastupiteľstve otvárala. Piešťany sú mestom s výraznou plaveckou tradíciou. Chceme viesť svoju mládež k športu a zdravému životnému štýlu? Vychovať ďalších športovcov, ktorí budú reprezentovať naše mesto? Dopriať seniorom možnosť jednej z tých najzdravších foriem pohybu a vynikajúcej relaxácie? Moja odpoveď je jednoznačne krytá plaváreň a podľa možností všetku snahu smerovať k rekonštrukcii kúpaliska Eva. Jedná sa totiž o zdravý kompromis medzi užitočným a príjemným. Mnohým našim obyvateľom sa spája s detstvom, prvými láskami, stretnutiami, atmosférou… A to možno povedať aj o návštevníkoch z iných miest, ktorí k nám pravidelne chodievali. Je tu priestor aj pre nových zákazníkov – rodiny s deťmi a novú generáciu, ktorá nemá žiadne spomienky na toto čarovné kúpalisko.“

Kolonádový most potrebuje rekonštrukciu za približne 1,8 mil. eur, na ktorú sa radnici dlhodobo nedarí získať peniaze z grantových zdrojov. Hlasovali by ste za opravu tejto národnej kultúrnej pamiatky z vlastných zdrojov mesta, resp. z úver?

„Keďže na mostnej konštrukcii sú viaceré poruchy, ktoré rôznym spôsobom (z hľadiska závažnosti) ovplyvňujú bezpečnosť, musí byť rekonštrukcia mosta z krátkodobého hľadiska nevyhnutnosťou. Pokračujúca snaha o získanie dotácie s dôrazom na bezpečnostnú rekonštrukciu aj s využitím petičného práva občanov Piešťan. Obnova mosta so zriadením galerijných priestorov, informačno-prezentačných priestorov, vrátane pitného pavilónu je síce veľmi zaujímavý, ale z pohľadu získania tak objemného grantu ťažšie dosiahnuteľný. Možnosť vstupu súkromného investora pri rozsiahlejšej rekonštrukcií pri bezvýznamnom zásahu do projektovej dokumentácie by bola cesta.“

Po voľbách to bude už rok, odkedy je čast budovy Kúpeľnej dvorany prázdna. Ako by ste z pozície poslanca prispeli k tomu, aby Kursalon nezačal chátrať a neskončil podobne ako neďaleký Slovan?

„Ak by mesto nemalo s nehnuteľnosťou ďalší zámer a na jej opravu i údržbu nevynakladalo žiadne finančné prostriedky, by pre takýto majetok dubiózneho charakteru existovali len dve možnosti, a to dlhodobý nájom alebo odpredaj. Treba si uvedomiť, že z roka na rok dochádza k znižovaniu hodnoty, čo znamená, že ak by sme pokračovali takto ďalej, o pár rokov by nemusel o túto nehnuteľnosť už vôbec nikto prejaviť záujem. Dopadla by teda s najväčšou pravdepodobnosťou ako neďaleký Slovan.“

Na konci minulého roka rozdelilo piešťanskú verejnosť podujatie Krampus – pochod čertov. Aký je váš postoj k tejto akcii? Vítate jej konanie v centre Piešťan v predvianočnom období alebo ste proti?

„Organizáciou takéhoto podujatia sme sa nestali na Slovensku ani vo svete žiadnou raritou. Pochody drakov, strašidiel, noc duchov… Podľa môjho názoru sú dôležité nasledujúce aspekty. A to, aby akékoľvek organizované podujatie neproklamovalo vulgarizmus, násilie a nenieslo v sebe sexuálny motív a žiadnym spôsobom neobmedzilo práva a slobody, prirodzenú ľudskú dôstojnosť, nediskriminovalo pohlavia, rasy, farby pleti, jazyk, viery a náboženstva, či iného zmýšľania národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine, majetku, rodu alebo iného postavenia.“

Text a foto: Martin Palkovič