Letisku reálne hrozí zatvorenie

Koncom novembra sa uskutoční mimoriadne valné zhromaždenie, na ktorom akcionári rozhodnú o existencii piešťanského letiska. Chýbajú mu totiž finančné prostriedky na bežnú prevádzku. Ide o 30 až 40 tisíc eur mesačne.

Trend zvýšeného počtu odbavených nákladných letov, ktoré pomohli letisku vlani, sa tento rok nezopakoval. Spoločnosti chýba hotovosť a má státisícový dlh na dani z nehnuteľnosti voči Mestu Piešťany, ktoré je jedným z jej akcionárov. Trnavský samosprávny kraj svoju pohľadávku vo výške 1,5 mil. eur nedávno kapitalizoval, čím upevnil svoje postavenie najväčšieho akcionára.

„Z dôvodu nepredlžovania stratovej činnosti letiska bude na úrad práce podané pravdepodobne budúci týždeň oznámenie o hromadnom prepúšťaní,“ povedal na dnešnom mimoriadnom zastupiteľstve poslanec Remo Cicutto, ktorý je členom dozornej rady letiska. Zároveň pripustil, že na valnom zhromaždení možno akcionári prídu k inému záveru. Letisku však podľa jeho slov chýba hotovosť, ktorou by mohlo financovať svoju bežnú prevádzku.

„Likvidácii by sme mali zamedziť a prijať také uznesenie, aby sme ukázali, že so záchranou letiska to myslíme vážne,“ reagovala poslankyňa Zita Bruncková. Mesto by si mohlo podľa nej zobrať na na pomoc letisku úver.

Ona a niektorí ďalší jej kolegovia žiadali, aby zastupiteľstvo prijalo aspoň uznesenie, ktorým by deklarovalo záujem o zachovanie letiska. Diskusia sa skončila prísľubom, že možné riešenia prerokuje v pondelok 31. októbra mestská rada a potom sa letiskom bude opäť zaoberať zastupiteľstvo.

V prípade, že letisko v po 90 rokoch fungovania zavrú, bude to zrejme definitívne a jeho činnosť sa už nikdy nepodarí obnoviť. Ide pritom o medzinárodnú bránu do Piešťan, ktorú v minulosti hojne využívali nie len zahraniční návštevníci. Aktuálne je však jeho hlavnou nevýhodou práve poloha – je totiž veľmi blízko Bratislavy a Viedne.

Pozrite si záznam z mimoriadneho zasadnutia mestského zastupiteľstva: http://piestanytv.sk/mimoriadne-zasadnutie-ms-zastupitelstva/

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič