Mesto letisku dlhy neodpustí, Mikuš to kritizuje

Plán na oddlženie spoločnosti Letisko Piešťany vyvrcholil sporom medzi piešťanskou radnicou a Trnavským samosprávnym krajom. Mestskí poslanci koncom mája rozhodli, že dlh na dani z nehnuteľnosti môže byť vyrovnaný jedine uplatnením si záložného práva na pozemky.

Letisko dlží za daň z nehnuteľnosti viac ako 400-tisíc eur. Väčšina zastupiteľstva preto súhlasila s tým, aby si mesto uplatnilo záložné právo na pozemky vo výmere 25-tisíc m2.

Majoritný akcionár spoločnosti Letisko Piešťany, ktorým je Trnavský samosprávny kraj (TTSK), s tým však zrejme nebude súhlasiť. „Ľutujem, že Mesto Piešťany neprejavilo ani najelementárnejší záujem, urobiť kroky, ktoré by mohli udržanie letiska v prevádzke podporiť,“ komentoval rozhodnutie mestského zastupiteľstva predseda TTSK Tibor Mikuš. Dodal, že ide o krok smerujúci proti záujmom Letiska Piešťany.

„Pohľadávku voči letisku nemôžeme kapitalizovať zo zákona ani odpustiť zo zákona a nemôžeme si na to ani zobrať úver. Jediné, čo môžeme urobiť je to, že si uplatníme záložné právo na pozemok, na ktorom máme toto záložné právo zriadené a potom môžeme diskutovať s letiskom,“ citoval web piestany.sk zástupcu primátora Michala Hyneka.

Podľa vedenia Piešťan nepríde uplatnením si záložného práva k ohrozeniu funkčnosti letiska, ale môže to postupne zlepšiť jeho hospodárske výsledky.

„Mám pocit, že nie je najmenšou snahou Mesta Piešťany zachovať letisko v prevádzke. Neviem o žiadnom pozitívnom kroku, ktorý by mesto spravilo,“ reagoval Tibor Mikuš, ktorý by uprednostnil, aby piešťanská samospráva svoju pohľadávku kapitalizovala, podobne ako to spravil TTSK. Išlo o 1,5 mil. eur. Za túto sumu župa získala akcie v spoločnosti.

Text a foto: Martin Palkovič