Mikuš: Ak letisko zastavíme, bude to navždy

Množstvo prepravených ľudí aj tovaru sa mierne zvýšilo, na pokrytie prevádzkových nákladov Letiska Piešťany to však nestačí. Trnavský samosprávny kraj (TTSK) chce aj tak prevádzku udržať. Ak by ju akcionári zastavili, bude to podľa podľa Tibora Mikuša navždy.

ecobolle3

Spoločnosť má podľa predsedu TTSK desaťročný plán, ktorý jej má umožniť čerpanie štátnych príspevkov na rozvoj letiska. Tibor Mikuš to povedal na dnešnom rokovaní krajských poslancov.

Kraj je väčšinovým akcionárom, po kapitalizácii svojich pohľadávok sa jeho postavenie ešte zlepšilo. S prevádzkou pomáha dotáciami aj štát, tento rok prispel sumou 174-tisíc eur. Mestu dlží letisko za daň z nehnuteľností, ide o stovky tisíc eur. Najväčší akcionár požaduje, aby bol kapitalizovaný aj tento dlh. Hodnota letiska je pritom asi 22 mil. eur.

„Je tam mierne pozitívny vývoj čo sa týka carga, počtu letov a prepravovaných osôb, za posledné tri roky, avšak stále to nestačí na to, aby sme pokryli bežné prevádzkové náklady letiska, ktoré súvisia s plnením všetkých podmienok bezpečnej letovej prevádzky,“ povedal Tibor Mikuš a vyčíslil ich na približne 50-tisíc eur mesačne.

Cieľom vedenia spoločnosti je získať prostriedky na prevádzku od bankových inštitúcií. Ak sa to nepodarí, môže byť letisko zrušené. „Dúfam, že raz táto mizéria skončí a letisko bude mať mimoriadny význam pre rozvoj nášho regiónu,“ dodal Mikuš a oznámil, že charterové lety do Berlína budú pokračovať aj v nasledujúcom roku. Má ich byť tucet.

V orgánoch spoločnosti pracujú podľa jeho slov ľudia už piaty rok bez toho, aby čerpali odmeny. „Bohužiaľ (bývalí, pozn. red.) nominanti štátu sa už idú s nami súdiť, aby im boli odmeny vyplatené.“

Najväčšou výhodou piešťanského letiska je jeho umiestnenie v blízkosti diaľnice aj železnice. Môže prijímať lietadlá spoza hraníc Schengenského priestoru a má aj priaznivé meteorologické podmienky.

„Bojujeme o to, aby bolo toto letisko zachované pre potreby tohto aj okolitých krajov. Ak to raz zastavíme, zrejme to bude na večnosť,“ myslí si Tibor Mikuš.

Text a foto: Martin Palkovič

Inzercia