Covid-19: Stredné školy zostanú zatvorené až do odvolania

Ústredný krízový štáb rozhodol, že stredné školy prejdú od pondelka 12. októbra na dištančné vzdelávanie. Základné školy zostanú aj naďalej otvorené.

O rozhodnutí Ústredného krízového štábu, ktoré súvisí s nárastom nových prípadov ochorenia Covid-19 v uplynulých dňoch, informoval minister školstva Branislav Gröhling. Vyučovanie na všetkých slovenských stredných školách bude prebiehať dištančnou formou až do odvolania.

„Chcem vyzvať všetkých študentov, aby necestovali na internáty, aby zostali doma,“ povedal minister školstva v nedeľu krátko po poludní. Dodal, že dištančné vzdelávanie na stredných školách bude prebiehať až do odvolania, nie je oparenie iba na jeden alebo dva týždne.

Zriaďovateľom všetkých stredných škôl v piešťanskom regióne je Trnavský samosprávny kraj. Jeho predseda Jozef Viskupič na facebooku oznámil, že prvé štyri ročníky osemročných gymnázií sa budú aj naďalej vzdelávať prezenčne. Na dištančné vyučovanie prechádzajú iba starší žiaci.

Materské a základné školy zostávajú otvorené, jedinou zmenou je nosenie rúšok aj na prvom stupni základných škôl. Doteraz museli mať ústa a nos počas vyučovania prekryté iba žiaci druhého stupňa.

Pre materské školy platí výrazné odporúčanie nosiť rúška, deti do troch rokov ich aj naďalej nosiť na verejnosti nemusia. Pre učiteľov na všetkých školách je používanie prekrytia horných dýchacích ciest povinné.

Stravovacie zariadenia v základných školách budú fungovať tak, ako doteraz. Zrušené majú byť všetky mimoškolské aktivity, ako sú napríklad plavecké kurzy a lyžiarske výcviky. Úrad verejného zdravotníctva by mal podľa ministra školstva v dohľadnej dobe zakázať aj prevádzku telocviční, centier voľného času a nemá pokračovať ani skupinová výučba v základných umeleckých školách.

V okrese Piešťany pribudlo za sobotu 10. októbra osem nových prípadov ochorenia Covid-19, za piatok to bolo 6 nových prípadov. Podľa informácií, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR, ide prevažne o kontakty pozitívne testovaných osôb a „kontakty kontaktov zo starších i novších ohnísk nákazy (prevažne rodinné, potom pracovné, školské kontakty, oslavy, svadby, iné spoločenské podujatia).“

Text a foto: Martin Palkovič