Covid-19: Piešťanská nemocnica spraví testy všetkým zamestnancom aj hospitalizovaným

V prvej polovici budúceho týždňa by mali všetkým zamestnancom Nemocnice Alexandra Wintera spraviť test na ochorenie Covid-19. Vyšetrenie podstúpia aj hospitalizovaní pacienti.

Testovanie je naplánované na utorok 13. októbra, použité budú antigénové testy. Informovala o tom Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) s tým, že cieľom je zaistiť bezpečnosť všetkých zamestnancov, hospitalizovaných, ale aj pacientov, ktorí do nemocnice prichádzajú na vyšetrenie. Všetky náklady budú hradené z rozpočtu NAW.

Antigénové testy sú podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv založené na „stanovení bielkoviny, ktorá sa nachádza v obale vírusu. Sú citlivé v čase, keď je množstvo vírusu v sliznici nosa a hrdla najvyššie, t.j. 3-5 dní od nástupu prejavov ochorenia.“

Ide o rýchlejší a lacnejší spôsob zisťovania prítomnosti koronavírusu v organizme. Na jeho používanie sa pripravuje aj štát.

Slovensko má mať začiatkom budúceho týždňa k dispozícii až 500-tisíc takýchto testov. Informoval o tom predseda vlády Igor Matovič, podľa ktorého však tieto testy dokážu odhaliť iba 30 % pozitívnych prípadov.

Štát antigénové testy prednostne použije v zdravotníckych zariadeniach, zariadeniach sociálnych služieb a v ohniskách nákazy.

Text a foto: Martin Palkovič