Covid semafor: Okres Piešťany je červený

Slovensko má ďalší rekord v počte nových prípadov ochorenia Covid-19 za jeden deň (1 184). V okrese Piešťany pribudlo za štvrtok (8. októbra) deväť nových prípadov. Aktuálne je preto piešťanský región v rámci celoštátneho semafora označený červenou farbou.

Ešte 25. septembra patril okres Piešťany medzi najmenej rizikové regióny. Oranžovú farbu mu hygienici dali pred týždňom, teraz je už červený. Za uplynulých sedem dní totiž v mestách a obciach nášho regiónu pribudlo 39 nových prípadov ochorenia Covid-19.

Na mape Slovenska sú už červené aj všetky okolité okresy. Najhoršie je na tom Trnava, kde vo štvrtok zaznamenali 36 nových prípadov. V okrese Topoľčany ich v ten istý deň pribudlo 35.

„V okresoch Trnava, Hlohovec a Piešťany má krivka chorobnosti na Covid-19 vzostupný charakter a za posledných 14 dní incidencia nových ochorení je nad 50 na 100 000 obyvateľov na základe čoho v rámci stupňov celoštátneho semafora Covid-19 sú okresy označené červenou farbou,“ oznámil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave a vydal nové oparenia, ktoré sprísňujú zákaz návštev v nemocniciach a zariadeniach sociálnej starostlivosti.

Hygienici totiž v Trnavskom kraji zaznamenali nárast „vekovo-špecifickej chorobnosti na Covid-19 vo vekovej skupine 55 až 64-ročných a nad 65 rokov ako aj nárast počtu hospitalizovaných osôb s potvrdeným ochorením Covid-19.“

RÚVZ tiež upozornil na dôležitosť očkovania proti chrípke, ktoré pomôže zabrániť duálnej infekcii vírusom chrípky a koronavírusom. Tá by totiž mohla spôsobiť „závažné akútne respiračné syndrómy s komplikáciami a zvýšiť riziko úmrtia najmä u starších osôb a osôb s chronickými ochoreniami nakoľko pre obidve ochorenia sú rizikové skupiny identické.“

Text: Martin Palkovič