Všetci žiaci sa vrátia na týždeň do škôl, ale iba dobrovoľne

Posledné dni školského roka môžu v školách stráviť všetci žiaci základných aj stredných škôl. Predseda vlády Igor Matovič dnes tiež oznámil, že od 15. júna nebudú v triedach platiť obmedzenia počtu detí.

Po dlhom období opatrení proti šíreniu koronavírusu sa Slovensko dostáva takmer do normálu. Nosenie rúšok aj pri menej než dvojmetrovej vzdialenosti od ostatných osôb bude dobrovoľné, táto povinnosťou zostáva iba v hromadných dopravných prostriedkoch a v obchodoch.

V rámci ďalšej fázy uvoľňovania môžu byť otvorené aj detské kútiky a nočné kluby. Od stredy 10. júna môžu tiež fungovať centrá voľného času a základné umelecké školy.

Všetci žiaci stredných škôl aj druhého stupňa základných škôl sa môžu na dobrovoľnej báze vrátiť do lavíc počas posledného týždňa tohto školského roka.

„Nebudem odporúčať žiadne skúšanie ani testovanie, ale iba overenie vedomostí žiakov, aby sme sa mohli nastaviť na situáciu, ktorá nás neskôr čaká,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling.

Od 15. júna štát ruší limit na počet detí v triedach. To znamená, že do škôlok sa môžu vrátiť všetky deti, ktorých rodičia o tom budú mať záujem. Učitelia im už nebudú povinne merať teplotu, skončí tiež povinnosť priniesť prehlásenie o zdravotnom stave dieťaťa.

Text: Martin Palkovič