Na parkovisku trnavskej župy začali testovať metódou LAMP

Záujemcovia majú možnosť bezplatného testovania metódou LAMP vyvinutou na Slovensku. Tá má porovnateľnú citlivosť ako PCR, ale ide o kloktací test, ktorý môže byť vyhodnotený priamo na mieste.

Trnavský samosprávny kraj v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva rozšíril kapacity testovania na ochorenie covid-19. Na parkovisku za Úradom TTSK na Starohájskej 10 v Trnave prevádzkujú mobilnú odberovú a zároveň laboratórnu jednotku spoločnosti MultiplexDX a MediForm. Testovanie je bezplatné a je určené pre vopred registrovaných záujemcov prostredníctvom centrálneho portálu korona.gov.sk.

„Počet ľudí s podozrením na nákazu ochorením covid-19, najmä jeho novým variantom omikron, sa zvyšuje a doterajšie kapacity testovania a vyhodnocovania vzoriek sú naplnené. Preto sme sa rozhodli operatívne spolupracovať s ministerstvom zdravotníctva a mobilnú odberovú a laboratórnu jednotku sme umiestnili na našom parkovisku. Po pilotnej fáze bude na testovanie pozývaných až 1 000 ľudí denne. Teší ma tiež, že sa u nás testuje na Slovensku vyvinutými kloktacími testami,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

„Už minulý rok bolo zrejmé, že aj v obdobiach nižšieho výskytu ochorenia covid-19 má mobilné testovanie veľký význam, najmä pri podujatiach a v ohniskách nákazy. Zvyšovanie presnosti, ale aj rýchlosti a mobility testovania, je pri tak infekčných variantoch akým je omikron kľúčové. Našou ambíciou bolo tiež zjednodušiť odbery, a preto sme vyvinuli neinvazívne odbery vzoriek zo slín,“ povedal Pavol Čekan, zakladateľ spoločnosti MultiplexDX.

Slovenská firma vyvinula tento typ testov v roku 2021. Sú rýchle a jednoduché na používanie podobne ako antigénové testy. Ich citlivosť a presnosť je však takmer identická ako pri RT-PCR testoch. Vzorky sa vyhodnocujú aj priamo na mieste odberu a nevyžadujú náročné laboratórne zariadenia. Výsledok je po vyhodnotení doručovaný SMS správou prostredníctvom Národného centra zdravotníckych informácií.

Zdroj: Tlačová správa TTSK