Videomapping na fasáde Domu umenia pripomenie Polymúzický priestor

Multimediálny program je poďakovaním osobnostiam, vďaka ktorým vznikla v Piešťanoch galéria pod holým nebom. Podujatie s názvom Nocturno pripravilo Mestské kultúrne stredisko Piešťany. Uskutoční sa 20. augusta o 20.30 h.

V piatok večer umelecká dvojica Nano vjs predstaví svoje digitálne spracovanie vizuálneho materiálu, ktorým si pripomenieme slávu Polymúzického priestoru 1970. Udalosť si prepožičiava názov Nocturno z hudobných večerov, ktoré boli organizované v rámci slávnej výstavy s názvom Polymúzický priestor – socha-objekt-svetlo-hudba 1970. Tá bola priamym pokračovateľom Sochy piešťanských parkov.

Videomapping bude doprevádzaný hudbou od kapely Basostroj až do 22:00. Martinovi Žiakovi učarovali najmä vibrácie basgitarových strún. Koncertoval s rôznymi zoskupeniami od popu cez blues až po drum’n’bass. Jeho najnovším hudobným počinom je vlastná skupina Basostroj, ktorá ponúka inštrumentálnu hudbu plnú basgitary, groovov, loopov a elektroniky.

„Podujatím si chceme pripomenúť pamiatku a poďakovať sa výrazným osobnostiam, ktoré stáli za zrodom myšlienky zriadiť v Piešťanoch galériu pod holým nebom (A. Trizuljak, Ľ. Mrňa, Ľ. Kára, Ľ. Belohradská, V. Vavro, Ľ. Pollák a veľa ďalších umelcov, architektov, kunsthistorikov, dobrovoľníkov a robotníkov, ktorí participovali na najväčšej sochárskej výstave na Slovensku),“ uvádza Mestské kultúrne stredisko Piešťany v tlačovej správe a facebookovej udalosti, prostredníctvom ktorej na Nocturno pozýva širokú verejnosť.

Vizuálna esej vo forme videoprojekcie priblíži tiež tvorbu Alexandra Trizuljaka, ktorá sa historicky vzťahuje k prostrediu piešťanských parkov.

V rámci podujatia Nocturno budú slávnostne odhalené aj novoosadené plastiky od Alexandra Trizuljaka, ktoré do svojej exteriérovej galérie sôch získalo tento rok mesto Piešťany formou dlhodobej výpožičky od rodiny Trizuljakovcov.

Nacturno je zároveň sprievodným programom k prierezovej výstave sochára Alexandra Trizuljaka, ktorá od 17. augusta do 29. septembra prebieha v Dome umenia.

Podujatie sa tematicky venuje východiskovým myšlienkam, na ktorých je postavený súčasný projekt Piešťany – Mesto ako galéria, na ktorom od roku 2020 spolupracuje mesto Piešťany, MsKS Piešťany, Služby mesta Piešťany, Ensana – Slovenské liečebné kúpele Piešťany, zástupcovia rodiny Trizuljakovcov, ateliér krajinnej architektúry 4D a ďalší.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Projekt je realizovaný s finančnou podporou oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany, Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky, Trnavského samosprávneho kraja a mesta Piešťany. Na projekte sa podieľajú Lúčnica – Dom umenia Piešťany, Mestské kultúrne stredisko Piešťany, Služby mesta Piešťany, Ensana a oz. Čierne diery.