Nový živý priestor v centre Piešťan

Kaviareň, skate rampa, ateliér voľnej tvorby. To všetko vzniká v bývalej továrni na cukrovinky na Kollárovej ulici v Piešťanoch, ktorá bola ešte pred pár rokmi opustená. Objekt bude na základe 25-ročnej nájomnej zmluvy s Trnavským samosprávnym krajom zveľaďovať Iniciatíva ARTA.

Koncertom, vernisážou, prezentáciou lokálnych výrobcov a komentovanými prehliadkami oslávila ARTA v sobotu (14. 8.) oficiálne prevzatie objektu, ktorý Piešťanci poznajú aj ako Figaro. Naposledy tam sídlilo Stredné odborné učilište elektrotechnické a strojárske, po niekoľkoročnej prestávke je to opäť živý priestor.

Vzniká v ňom skate rampa, kaviareň, ale i ateliér voľnej tvorby, v ktorom sa už v sobotu (21. 8.) uskutoční prvý zo série workshopov fotografky Emy Lančaričovej. Na štvrtok (19. 8.) je naplánovaná finisáž výstavy v pouličnej galérii Vitrínky.

Iniciatíva ARTA tak nadväzuje na podujatia, ktoré už v predchádzajúcich rokoch stihla usporiadať. Okrem výstav, koncertov a tvorivých dielní to boli aj susedské grilovačky, literárne večery, ale najmä brigády.

„S trnavskou župou sme sa skontaktovali prostredníctvom Nadácie Cvernovka. Po nadviazaní spolupráce sme prebrali objekt do užívania a postupne ho oživujeme a zveľaďujeme aj za pomoci dobrovoľníkov,“ hovorí manažérka a výtvarníčka Dominika Rusnáková z občianskeho združenia Iniciatíva ARTA, ktorého spoluzakladateľmi sú aj architekt Pavol Pilař a pražiar kávy Peter Dvorský.

„Nechceme, aby to bol priestor pre nejakú uzavretú komunitu. Preto tu bude aj kaviareň, aby si tu ľudia mohli posedieť, spoznať tento priestor a vidieť, aké podujatia pripravujeme. Okrem toho máme ambíciu vytvoriť umelecké rezidencie, kam budú pozývaní umelci, aby tu mohli tvoriť a spoznávať Piešťany,“ pokračuje D. Rusnáková.

V ARTE funguje prvý ateliér – Primát, kde sa už konali napríklad tvorivé dielne zamerané na opätovné využitie zdanlivo nepotrebných vecí. Recyklovať stavebný odpad z rekonštrukcie budovy chcú aj iniciátori výstavby skate rampy, ktorá v Piešťanoch už roky chýba.

Trnavský samosprávny kraj v tlačovej správe informoval, že ako vlastník celého objektu financuje výmenu časti okien a striech v hodnote 155-tisíc eur. „S priestormi, ktoré od roku 2011 zívali prázdnotou, sme sa rozhodli naložiť pomerne netradične. Vybrali sme sa dlhšou a náročnejšou cestou, ako by to bolo v prípade ich predaja za každú cenu. ARTA znamená ďalší typ kultúrneho a kreatívneho centra, teda nový typ inštitúcie s obrovským potenciálom. Som rád, že tento typ inštitúcie je spojením komunitného a župného potenciálu. Doplní v Piešťanoch dôležitú možnosť pre realizáciu vízií a nápadov kreatívnej komunity mesta a celého regiónu,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Text a foto: Martin Palkovič