V kostole sv. Štefana umiestnili pred oltár loď

Tak ako rybári aspoň raz za rok vytiahnu lode na breh a opravujú ich, aj my sa máme pozrieť na svoj život a zlepšiť to, čo kríva. Taký je základný odkaz symbolu lode, ktorú umiestnili pred oltár v Kostole sv. Štefana v Piešťanoch. Bude tam až do skončenia pôstneho obdobia.

6. marca na popolcovú stredu sa začalo štyridsaťdňové pôstne obdobie, ktoré veriacim otvára priestor na stíšenie a ponorenie sa do seba. Je to príprava na najväčšie kresťanské sviatky – Veľkú noc.

S myšlienkou umiestnenia lode pred oltár prišli farníci spoločne so sestrami a farárom Branislavom Popelkom. Pod loď položili kamene, ktoré naznačujú pevný breh a z jej okrajov visia rybárske siete.

„Loď symbolizuje nás samotných, našu dušu a to, že sa máme zastaviť, nahliadnuť do seba a to, čo je zlé alebo pokazené, napraviť a zmeniť,“ povedal správca Farnosti sv. Štefana — Uhorského kráľa v Piešťanoch Branislav Popelka.

Sväté omše zároveň obohacuje o tematické príbehy a rôzne aktivity. Loď do kostola si farnosť zapožičala z piešťanského Dina. Bol to jeden z prvých motorových člnov, ktoré sa používali na Sĺňave počas vodného lyžovania. Loďka prešla pred inštaláciou v kostole dôkladnou renováciou, pretože bola vo veľmi zlom stave. „Týmto ďakujem všetkým, ktorí nám pomohli,“ dodal kňaz.

Text: Rasťo Piovarči Foto: Martin Palkovič