Kostoly zostanú prázdne aj počas Veľkej noci

Veľkonočné sviatky budú tento rok prebiehať bez účasti veriacich na bohoslužbách. Rozhodli o tom biskupi vzhľadom na na pokračujúci zákaz zhromažďovania a trvanie opatrení, ktoré zaviedla vláda proti šíreniu nového koronavírusu.

„Sme vo výnimočnej situácii, akú sme doteraz nezažili. Včera pri Urbi et Orbi pápež František povedal, že to dokážeme jedine spoločne. Lebo všetci máme zodpovednosť jeden za druhého,“ pripomenul v tejto súvislosti predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský a dodal: „Prosím kňazov, aby naliehavo chránili zdravie veriacich, a zároveň boli k dispozícii pre ich duchovné potreby. Nemôžeme sa fyzicky stretávať ako zvyčajne, máme však telefón, rozhlas, televíziu, či internet: zostaňme ľuďom nablízku.“

Veľká noc je najvýznamnejší kresťanský sviatok. Veľkonočné trojdielne tento rok pripadlo na 9. až 11. apríla. Začína svätou omšou na Zelený štvrtok, pokračuje Veľkým piatkom a Bielou sobotou.

Keďže kostoly zostanú pre verejnosť aj počas týchto dní zatvorené, pokúsime sa priniesť z najdôležitejších bohoslužieb priame prenosy.

Text a foto: Martin Palkovič