Úvod adventu poznačí zákaz vychádzania, má však viacero výnimiek

Od štvrtka 25. novembra bude na Slovensku platiť núdzový stav, ktorého súčasťou je zákaz vychádzania s viacerými výnimkami. Toto rozhodnutie prijala vláda. Sprísnené opatrenia proti pandémii majú platiť dva týždne, po desiatich dňoch ich s ohľadom na vývoj pandémie môžu ministri prehodnotiť.

Podobne ako na jar tohto schválila vláda viacero výnimiek zo zákazu vychádzania. Ten neplatí pri ceste k lekárovi ani za ceste za účelom starostlivosti o blízku osobu. Ľudia budú môcť v najbližšom obchode robiť nákupy nevyhnutných tovarov – potravín, liekov, drogérie, obuvi, krmív pre zvieratá, pohonných hmôt aj novín.

Povolený je i naďalej okienkový predaj gastroprevádzok a fungovať môžu aj ďalšie služby – banky, poisťovne, autoservisy, stanice technickej kontroly, čistiarne, výdajne e-shopov, kľúčové služby, optiky, servisy mobilných telefónov. Otvorené budú aj kúpele, ale iba zo pacientov so zdravotnou indikáciou.

Zákaz vychádzania neplatí v prípade cesty do práce, potrebné je však potvrdenie od zamestnávateľa. Ďalšou výnimkou je cesta na očkovanie a testovanie. Školy a škôlky zostávajú otvorené. Ľudia môžu ísť do prírody v rámci svojho okresu, ale venčiť psov by mali iba 500 metrov od svojho bydliska.

OD ZAJTRA BUDE PLATIŤ ZÁKAZ VYCHÁDZANIA A NÚDZOVÝ STAV

Na Slovensku bude od zajtra platiť na 90 dní núdzový stav…

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Wednesday, November 24, 2021

Sprísnenie potipandemických opatrení prišlo v deň, keď pribudlo 10 315 ľudí s pozitívnym PCR testom. Čo je doterajší rekord. Takmer 72 % z nich nebolo zaočkovaných. V nemocniciach je hospitalizovaných už 3 200 pacientov s ochorením covid-19. Toto číslo už dávnejšie minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský označil za červenú čiaru. „Spomedzi hospitalizovaných nie je vôbec zaočkovaných alebo len čiastočne zaočkovaných takmer 83,57 %. Na JIS je 288 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 269 osôb,“ informovalo ministerstvo zdravotníctva.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič