Obchody a kostoly otvoria v piatok pre očkovaných a tých, ktorí covid prekonali

Núdzový stav a s ním súvisiaci zákaz vychádzania s viacerými výnimkami bude na Slovensku platiť aj naďalej. Zakázané budú hromadné podujatia a zatvorené zostávajú reštaurácie.

AKTUALIZOVANÉ 9. decembra o 12.30 h: Vláda nové opatrenie schvália v stredu 8. decembra s miernymi úpravami, ich zhrnutie je vo facebookovom príspevku ministerstva zdravotníctva: 

VLÁDA SCHVÁLILA NOVÉ OPATRENIA

Vláda dnes schválila nové opatrenia v súvislosti s pandémiou. Od piatka 10. decembra sa…

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Wednesday, December 8, 2021

Pôvodný článok zo 7. decembra: 

Zástupcovia vládnej koalície v utorok 7. decembra na tlačovej konferencii oznámili dohodu na nových opatreniach proti šíreniu koronavírusu. V stredu o nich bude rokovať vláda, následne majú byť zverejnené príslušné vyhlášky.

„Od piatku 10. decembra budú otvorené kostoly a obchody v režime OP (očkovaní a prekonaní),“ oznámil predseda vlády Eduard Heger po tlačovej konferencii prostredníctvom sociálnej siete Facebook a upresnil, že v kostoloch i obchodoch budú platiť obmedzenia podľa ich rozlohy. Napríklad na bohoslužbách by malo byť maximálne 30 osôb alebo jeden človek na 25 m2.

Otvorenie od 10. decembra sa týka neesenciálnych obchodov. Tie, v ktorých sa predávajú základné potreby ako napríklad potraviny, drogéria a lieky, budú aj naďalej prístupné pre všetkých.

Premiér dodal, že vlaková a autobusová doprava (vrátane MHD) bude od toho istého dátumu fungovať v režim OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní).

Od soboty 11. decembra budú pre očkovaných a ľudí, ktorí covid-19 prekonali, prístupné lyžiarske vleky. Hotely a hotelové reštaurácie sa otvoria iba pre hotelových hostí od 25. decembra v režime OP (očkovaní a prekonaní), ale potrebný bude aj negatívny test.

Žiaci druhého stupňa základných škôl a stredoškoláci prechádzajú od pondelka 13. decembra na dištančné vzdelávanie. Toto opatrenie sa dotkne celého Slovenska, v okrese Piešťany však už na základe rozhodnutia regionálneho hygienika platí od stredy 1. decembra. Žiaci prvého stupňa základných škôl a škôlkari sa budú aj naďalej vzdelávať prezenčne.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič