Sprísnenie opatrení: Premiér hovorí o lockdowne pre nezaočkovaných

Ľudia, ktorí nemajú ukončené očkovanie proti ochoreniu covid-19, budú môcť nakupovať iba v obchodoch so základnými potrebami. Hromadné podujatia zostanú prístupné pre očkovaných, zníži sa však maximálny počet účastníkov. Upravený covid automat bude platiť od pondelka 22. novembra.

„Je to lockdown pre nezaočkovaných,“ povedal po dnešnom rokovaní vlády jej predseda Eduard Heger. Dodal, že ľudia, ktorí sú v lehote 180 dní od prekonania ochorenia covid-19, budú zrovnoprávnení s kompletne očkovanými.

Cieľom je podľa jeho slov uvoľnenie náporu na nemocnice, ktoré v uplynulých dňoch hlásili, že voľné kapacity pre pacientov s koronavírusom sa rýchlo míňajú. Znepokojivý trend potvrdila aj piešťanská Nemocnica Alexandra Wintera.

Keďže okres Piešťany je aj naďalej v čiernej farbe, podľa covid automatu majú tunajšie reštaurácie povolený iba okienkový predaj a rozvoz jedál. Zatvorené zostanú aj fitness centrá a posilňovne.

Neesenciálne prevádzky a služby budú môcť byť otvorené len od 5.00 do 22.00 h. Na hromadných podujatiach bude môcť byť maximálne 50 ľudí, ktorí covid-19 prekonali počas uplynulých 180 dní alebo sú kompletne očkovaní (režim OP). Týka sa to aj bohoslužieb a športových akcií. V režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní) je v čiernych regiónoch od pondelka 22. novembra dovolená účasť na hromadných podujatiach iba šiestim ľuďom.

Bazény môžu byť v režime OP otvorené pre maximálne 10 osôb alebo pre organizované skupiny v rámci športového automatu. V režime OTP je prevádzka bazénov zakázaná.

Zatvorené budú musieť byť v čiernych okresoch aj ubytovacie zariadenia. Zostať v nich môžu iba ľudia, ktorí sa ubytovali v súvislosti s výkonom svojho povolania.

Sprísnený covid automat by mal podľa predsedu vlády Eduarda Hegera platiť počas najbližších troch týždňov. V prípade zlepšenia situácia sa uvoľnia opatrenia pre zaočkovaných.

Text: Martin Palkovič

Foto: facebook.com/piestany.airport/