Respirátory sú povinné aj vonku, viaceré prevádzky otvárajú pre všetkých

Novinkou je režim OP plus, ale od stredy 19. januára platia aj niektoré ďalšie nové opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Prinášame ich prehľad.

Nosiť respirátor je už nutné nielen v interiéri, ale aj v exteriéri a to v prípade, ak sú cudzie osoby od seba vzdialené menej nej dva metre. Respirátor je povinný aj na hromadných podujatiach, ktoré sa konajú vonku.

„Pôvodne avizované skrátenie lehoty po prekonaní covidu zo 180 na 90 dní sa po dohode s ministerstvom zdravotníctva a konzíliom odborníkov odkladá; v režime OP a OTP tak naďalej budú osoby, ktoré prekonali covid-19 pred nie viac ako 180 dňami,“ oznámil rezort zdravotníctva.

Režim OP+ je od 19. januára podmienkou vstupu do vybraných prevádzok (fitness, wellness, akvaparky, kúpele a kúpeľné liečebne bez zdravotnej indikácie a krátkodobé ubytovacie služby). V režime OP plus sa musia od stredy konať aj oslavy, večierky, svadby, kary, diskotéky. Pre ostatné podujatiach režim OP plus neplatí.

Rozširuje sa zoznam prevádzok, ktoré môžu mať otvorené v režime základ – sú to predajne odevov a obuvi, kancelárske a školské potreby, potreby pre deti, galantéria a textil, stavebniny, inštalačný a elektroinštalačný materiál, železiarstva, farby-laky, predajné miesta diaľničných známok, knižnice.

Prevádzky verejného stravovania (s výnimkou donášky a odberu so sebou), predajne drogérie, oblečenia a obuvi, domácich potrieb a podobne budú môcť byť otvorené iba do 22.00 h.

Ruší sa kapacitné obmedzenie pre reštaurácie, ale aj povinnosť individuálnych prehliadok v múzeách a galériách.

PREHĽAD HLAVNÝCH ZMIEN ZO VŠETKÝCH NOVÝCH VYHLÁŠOK

• Povinnosť nosiť respirátor platí po novom nielen v interiéri, ale…

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Monday, January 17, 2022

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR 

Ilustr. foto: Martin Palkovič