Všetci pacienti s covidom aktuálne hospitalizovaní v Piešťanoch sú neočkovaní

Nemocnica Alexandra Wintera mala v utorok (16. 11.) obsadené všetky lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou. Jeden pacient preto čakal na prevoz do iného zdravotníckeho zariadenia.

Slovenské nemocnice sa kvôli tretej vlne pandémie koronavírusu rýchlo plnia. Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského ostávalo v utorok ráno len 20 lôžok pre pacientov, ktorí by potrebovali umelú pľúcnu ventiláciu. V piešťanskej nemocnici sú štyri takéto lôžka. V tom čase boli všetky obsadené.

„Pre pacientov s ochorením covid máme vyhradených  15 lôžok s možnosťou napojenia na kyslík  a štyri lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou,“ uviedla pre zpiešťan.sk Mária Baďurová, asistentka riaditeľa NAW.

Dodala, že aktuálne je obsadených 16 lôžok, z toho štyri s umelou pľúcnou ventiláciou. „Jeden pacient čaká na prevoz do iného zdravotníckeho zariadenia.“

V Piešťanoch sa pritom liečia iba dvaja obyvatelia iných regiónov, ostatní pacienti na covid oddelení sú miestni, vrátane tých, ktorí potrebujú ventiláciu.

Na otázku, aký je pomer očkovaných a neočkovaných, Mária Baďurová odpovedala: „Všetci šestnásti hospitalizovaní pacienti sú neočkovaní. Od septembra bolo hospitalizovaných 42 pacientov, z toho 4 boli očkovaní – teda 9,5 %.“

Okrem vysokého počtu pacientov s ochorením covid-19 hlásia viaceré slovenské nemocnice aj nedostatok krvi. Ľudia, ktorí chcú túto vzácnu tekutinu darovať v NAW, môžu prísť najbližšie 24. novembra o 7.00 h. V stredu 17. novembra nie je kvôli štátnemu sviatku možné krv darovať. „Prosíme však darcov krvi, aby prišli darovať krv v ďalšom termíne (vždy v stredu), pretože aj v tomto ťažkom období pandémie krv pre našich pacientov veľmi potrebujeme,“ uzavrela M. Baďurová.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič