Rybárik riečny zaletel z Piešťan až na Maltu

Vtáčik, ktorého vďaka nápadnému sfarbeniu prezývajú lietajúci drahokam, absolvoval za približne mesiac vzdialenosť vyše 1 400 km.

Rybárik riečny, druh iba o málo väčší ako vrabec, je podľa ornitológa Ericha Kubicu pomerne stálym vtákom, ktorý nezaletí ďaleko od hniezdiska: „Hlásenia výskytu našich krúžkovancov sme dostávali z Maďarska a Poľska. Zmena nastala v tomto roku.“

Erich Kubica jedného rybárika označil krúžkom pri Sĺňave 31. augusta 2021. „Už 2. októbra bol kontrolovaný na ostrove Malta, pri dedine Mellieha, v prírodnej rezervácii Ghadira,“ hovorí ornitológ a dodáva: „Z Piešťan je to vzdialenosť 1 427 km, preletel ju za 32 dní. Ide o veľmi hodnotný údaj, ktorý dokazuje, že i malý vták dokáže preletieť veľkú vzdialenosť za tak krátky čas.“

Rybárik je v oblasti Piešťan hniezdičom, vyskytuje sa tu celoročne. Vo vtáčej rezervácii na Sĺňave ich každoročne označia ornitologickými krúžkami niekoľko desiatok.

Približne 16,5 cm veľký vták má veľmi nápadné sfarbenie – spodná časť tela je oranžová, hlava, chrbát a krídla sú modré. Práve vďaka tomu je rybárik riečny nazývaný lietajúcim drahokamom.

 

Text: Martin Palkovič

Foto: Erich Kubica