Spoznajte vtáctvo Sĺňavy s ornitológom Erichom Kubicom

Kam až zaleteli vtáky vyliahnuté pri piešťanskej Sĺňave, prečo je dôležitá ich ochrana a aké druhy pri Piešťanoch hniezdia? Na tieto i ďalšie otázky odpovie ornitológ Erich Kubica počas komentovaných prehliadok, ktoré na leto pripravila oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany.

Na návšteve u ornitológa – to je názov podujatia, ktoré sa prvýkrát uskutoční v sobotu 11. júna v Kubánovej výsadbe pri vodnej nádrži Sĺňava. Skupina najviac 20 účastníkov môže navštíviť miesto, odkiaľ odborníci pozorujú vtáctvo a pre verejnosť je inak neprístupné. Súčasťou komentovanej prehliadky je i ukážka krúžkovania.

Podujatie sa začína vždy o 8.00 h a vstupenky naň sú v predaji iba online. Ide o súčasť série komentovaných prehliadok, ktoré na leto 2022 pripravila oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany.

 

Kubánova výsadba, ktorú účastníci prehliadky navštívia, je jazierko plné vodomilných rastlín. Vtákom slúži na hniezdenie a ľudom na ich pozorovanie. Tento priestor je jedinečným miestom, z ktorého je možné spoznávať operených obyvateľov Sĺňavy. Nesie meno po Viliamovi Kubánovi, ktorý bol poriečnym strážcom a ornitológom. Do roku 2004 okrúžkoval vyše 118-tisíc vtákov, bol autorom a spoluautorom 70 odborných príspevkov a štúdií o avifaune okolia Piešťan. Vysoko ho oceňovala Slovenská ornitologická spoločnosť, získal Cenu primátora mesta Piešťany.

Ornitológ a chovateľ vtáctva Erich Kubica sa narodil v Piešťanoch, časť detstva strávil v Rakúsku. Po boku Viliama Kubána sa pri piešťanskej Sĺňave naučil spoznávať našu i zahraničnú avifaunu a zúčastňoval sa i odchytov a krúžkovania vtákov. V máji 2017 mu primátor mesta Piešťany udelil ocenenie v kategórii Osobnosť environmentálnej oblasti za jeho aktivity, vďaka ktorým sa v Piešťanoch usadili labute, za jeho odborné články, ktoré publikuje v zahraničných periodikách a za to, že svojou prácou chráni životné prostredie v našom regióne.

Text a foto: Martin Palkovič