Od volavky, ktorá sa usadila v jazierkach, si radšej držte odstup

Ornitológ Erich Kubica upozorňuje, aby si ľudia dávali pozor a volavku sa nepokúšali v žiadnom prípade chytiť.

Už niekoľko dní obdivujú obyvatelia i návštevníci Piešťan volavku popolavú, ktorá sa usadila v okolí termálnych jazierok na Kúpeľnom ostrove. Nie je príliš plachá, potravu si v jazierkach hľadá aj vtedy, keď sú okolo ľudia. Častejšie však sedí na blízkom strome a pozoruje okolie.

Tento druh sa na Slovensku vyskytuje celoročne. „V oblasti Piešťan ju radíme medzi transmigrantov a hibernantov. Výnimočne zahniezdila v okolí Piešťan. Nakoľko jej jazierka na Kúpeľnom ostrove poskytujú ryby, žaby a iné živočíchy a frekvencia ľudí pri jazierkach poklesla, nie je často vyrušovaná a časom môže skonzumovať všetko, čo sa jej podarí chytiť,“ hovorí ornitológ Erich Kubica.

 

Ľuďom, ktorí by sa k tomuto operencovi chceli priblížiť, odborník pripomína, že to je nebezpečné. „Jej dlhý a špicatý zobák pripomína kopiju. Treba upozorniť na to, že je to nebezpečná zbraň a veľa ľudí bolo pri kontakte s volavkou, alebo bocianom zranených, dokonca prišli o oko,“ pokračuje E. Kubica: „Vták vidí v zrkadle oka svoj obraz a považuje ho za soka a tak prichádza k nešťastiu. Preto si treba dávať pozor a takéto vtáky nechytať.“

Podľa ornitológa nie je volavka popolavá jediným zaujímavým operencom, ktorého možno pozorovať v blízkosti termálnych jazierok na Kúpeľnom ostrove. Už niekoľko desaťročí tam loví aj rybárik riečny. V galérii nájdete fotografie volaviek, ktoré Erich Kubica odfotil v Piešťanoch a blízkom okolí.

Text: Martin Palkovič

Foto: Erich Kubica, Martin Palkovič