Počet osobných bankrotov v okrese Piešťany prudko rastie

„Ani v najťažšej chvíli si už úver nevezmem,“ hovorí Piešťanka, ktorá bola vlani nútená vyhlásiť bankrot. Len za prvé dva mesiace vyhlásilo v piešťanskom okrese bankrot 19 ľudí. Medziročne to predstavuje nárast 110 percent. Údaje o oddlžení nám poskytla analytická spoločnosť CRIF-Slovak Credit Burreau, ktorá analyzuje vývoj osobných bankrotov na Slovensku od roku 2008.

Darina uviazla v dlhovej slučke, nestačila splácať úvery

Tento rok v meste Piešťany a okolí vyhlásilo osobný bankrot už desať žien a deväť mužov. Požiadali o konkurz, ani jeden z nich nevyužil možnosť splátkového kalendára. V januári zbankrotovalo 15 ľudí, vo februári štyria. V minulom roku počas prvých dvoch mesiacov prešlo do osobného bankrotu 8 ľudí.

Rozprávali sme sa so ženou z Piešťan, ktorá vyhlásila osobný bankrot a začala odznova. Jej meno sme zmenili. Darina má tesne po štyridsiatke a po rozvode jej v starostlivosti zostali 2 deti, na ktoré jej manžel prispieval iba sporadicky alebo vôbec. Aby im zabezpečila základné potreby, rozhodla sa vziať si úver z banky.

Keď nestačil, požiadala o ďalší. Neskôr úvery refinancovala, ale ani to nevyriešilo čoraz komplikovanejšiu situáciu rodiny bez otca. Peniaze naďalej chýbali a ona sa postupne dostala do dlhovej slučky.

„Už som nevládala splácať úvery. Skúsila som to ešte v nebankovkách. Z takejto pôžičky som chcela splatiť bankové úvery, ale to bol posledný krok,“ hovorí o neuváženom rozhodnutí.

Keď vynechala v banke druhú splátku, nastúpili vymáhači a do toho klopal na dvere exekútor. Zložitú situáciu nakoniec vyriešil až osobný bankrot. Darina musela splniť niekoľko podmienok, kým sa mohlo začať jej oddlženie. V tom čase už prespávala aj s deťmi u kamarátky.

„Bolo to náročné obdobie. Zo mzdy mi strhávali vysoké percentá a prežiť jeden rok bolo takmer nemožné,“ spomína Darina. Našťastie, v tom čase poberala nadštandardný plat, hoci ani ten po zrážkach nestačil na pokrytie chodu domácnosti. „Ani v najťažšej chvíli si už úver nevezmem. Bolo to príšerné obobdobie, ktoré by som už nechcela znova zažiť,“ konštatuje.

Bankrot vyhlasujú aj vysokoškolsky vzdelaní

Osobný bankrot zasahuje do všetkých vzdelanostných sfér. V tomto roku žiadosti o oddlženie (vyhlásenie osobného bankrotu) podali dvaja muži s vysokoškolským vzdelaním a siedmi bez vysokoškolského vzdelania.

V minulom roku vyhlásilo osobný bankrot 103 obyvateľov piešťanského okresu. Najviac osobných bankrotov bolo vyhlásených v posledných dvoch mesiacoch roka – v novembri 18 a v decembri 23.

Trend pokračoval aj v januári tohto roka, vo februári sa zmiernil. Marcové štatistiky nie sú zatiaľ k dispozícii.

V minulom roku podalo v okrese Piešťany žiadosť o oddlženie 7 mužov a 2 ženy s vysokoškolským vzdelaním. Osobný bankrot vyhlásilo taktiež 55 mužov a 39 žien so stredným alebo základným vzdelaním.

Krachujú najmä štyridsiatnici

Najviac bankrotujú ľudia v strednom veku – muži aj ženy po štyridsiatke. CRIF zaznamenal aj po dve žiadosti od mužov a žien vo veku do tridsať rokov. Bankrotujú aj ľudia po päťdesiatke, celkovo ich bolo počas minulého roka 25.

Nepriaznivú situáciu takto riešia aj niektorí dôchodcovia. Vlani v piešťanskom okrese vyhlásilo bankrot 11 ľudí po šesťdesiatke a traja po sedemdesiatke.

„Nadobudnutie účinnosti novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii výrazným spôsobom zmenilo podmienky osobného bankrotu,“ uzatvára Jana Marková, hlavná analytička CRIF SK.


Ako vyhlásiť osobný bankrot?

Vyhlásenie osobného bankrotu (žiadosť o oddlženie) zmenila novela zákona z roku 2017. Novelizácia tento proces uľahčila. Žiadatelia majú možnosť oddlžiť sa dvoma spôsobmi – ísť do konkurzu alebo splatiť dlhy formou splátkového kalendára.

Pre vyhlásenie osobného bankrotu musí žiadateľ navštíviť Centrum právnej pomoci v blízkosti bydliska. Piešťanci majú takéto centrum k dispozícii v Trnave na Pekárskej 11.

Na tomto mieste poskytujú všetky potrebné údaje a tlačivá. Centrum právnej pomoci je zákonom ustanovená inštitúcia, bez nej nemôže dlžník osobný bankrot vyhlásiť.

Banky spravidla ľuďom, ktorí vyhlásili krach, poskytnú úvery až po uplynutí dlhšieho obdobia. Záznam o osobnom bankrote sa z registra vymazáva po uplynutí troch rokov.


Text: Rasťo Piovarči Ilustr. foto: Martin Palkovič Graf: Viktor Vrábel