Seniorov pribúda, zariadení pre nich je málo. Jedno otvoria v obci Banka

Piešťanský región patrí z pohľadu počtu obyvateľov nad 65 rokov medzi najstaršie na Slovensku. Miest v zariadeniach pre seniorov je tu málo, ale ich prevádzkovatelia sa potýkajú aj s nedostatkom pracovných síl.

V Piešťanoch bolo v uplynulých rokoch ohlásených viacero projektov zameraných na starostlivosť o starších ľudí, žiaden sa zatiaľ nestal realitou. Nové zariadenie pre seniorov však už začiatkom marca otvoria v obci Banka.

Senior club Sĺňava bude sídliť v zmodernizovaných budovách bývalého penziónu a sauny Heinola. Jeho prevádzkovateľom je občianske združenie Senior club Sriebornica, ktoré prevádzkuje aj zariadenie s týmto názvom v Moravanoch nad Váhom.

„V zariadení Sĺňava, ako aj v zariadení Striebornica, bude poskytované široké spektrum starostlivosti od tých najdôležitejších. ako je zabezpečenia zdravotnej starostlivosti, ošetrovateľskej starostlivosti, fyzioterapie, až po sociálnu starostlivosť a voľnočasové aktivity. Taktiež bude zariadenie sprevádzať klientov na vyšetrenia, zabezpečovať im drobné nákupy a vytvárať kultúrne a záujmové činnosti,“ hovorí Adam Šebeňa, riaditeľ Senior club Striebornica.

Zákon o sociálnych službách stanovuje maximálnu kapacitu takéhoto zariadenia na 40 klientov. „Je to najmä trend a politika Európskej únie, ktorá sa snaží klásť dôraz na komunitný charakter novootvorených zariadení, aby klienti využívajúci sociálne služby vytvárali komunitu s ich spoločnými ťažkosťami, ale aj radosťami,“ dodáva A. Šebeňa. Záujem je podľa neho veľký: „Aj tým, že zariadenie ešte nie je otvorené, kapacita nie je ešte naplnená, ale môžeme povedať, že miesta sa rýchlo zapĺňajú.“

Aj to potvrdzuje, že v piešťanskom regióne, ale i inde na Slovensku, je nedostatok lôžok v zariadeniach pre seniorov. Podľa Adama Šebeňu to súvisí najmä s pribúdajúcim počtom ľudí v dôchodkovom veku, vyššou kvalitou života i vyšším vekom dožitia. Dôležitým faktorom je aj zvyšujúci sa vek odchodu do dôchodku u príbuzných, ktorí by sa inak mohli venovať starostlivosti o svojich blízkych.

„Čo ale pociťujeme ako zariadenie, nie je nedostatok lôžok pre klientov, ale nedostatok pracovnej sily. Práca opatrovateľov je fyzicky, ale aj psychicky náročná. Nie každý sa na túto prácu hodí a môže ju vykonávať, preto sa snažíme aj my ako zariadenie vytvárať potencionálnym zamestnancom prostredie, v ktorom sa budú cítiť dobre. Pretože najlepším receptom na spokojnosť klientov sú spokojní zamestnanci,“ uzatvára riaditeľ Senior club Striebornica.

Text: Martin Palkovič