Percentná z daní pomôžu Dominike so vzácnym genetickým syndrómom

Dievčatko z Piešťan nemá ruky, zle počuje a trpí poruchou reči. Rodičia ju preto učia komunikovať pomocou očí. Percentá z daní od firiem i zamestnancov prispejú na nákup kompenzačnej pomôcky Tobii, ktorá bude Dominike pomáhať pri komunikácií.

Špeciálny prístroj stojí 17 600 eur a mladá rodina má aj ďalšie nemalé výdavky na rehabilitáciu svojej dcéry. Dvojročnej Dominike po narodení diagnostikovali genetický syndróm Cornelia de Lange. Dievčatko má spomalený rast, oneskorený psychomotorický vývoj, poškodený sluch, poruchu reči a sťažené vnímanie okolia. Napriek tomu miluje hudbu i zvukové hračky.

Špeciálny počítať Tobii, na ktorý je zbierka percent z daní určená, bude môcť Dominika ovládať pomocou zreničiek. Pomôcka zlepší jej kognitívne funkcie, učenie i mentálny vývoj.

Zamestnanci môžu požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie do 15. februára, potom vyplniť tlačivo a poslať ho do 30. apríla na daňový úrad. Právnické a fyzické osoby môžu vyplniť údaje o prijímateľovi časti zo svojich daní v daňovom priznaní.

Údaje o prijímateľovi: Úsmev pre druhých, občianske združenie. Pod Párovcami 7152/151, 921 01 Piešťany. IČO: 50 607 740. Vyhlásenie o poukázaní dane si môžte stiahnuť tu.

O syndróme Cornelia de Lange sa viac dočítate na genetickesyndromy.sk.

Text: Martin Palkovič