Očkovanie: Na termíny už netreba striehnuť

Ministerstvo zdravotníctva zmenilo systém registrácie záujemcov o vakcínu proti ochoreniu covid-19. „Čakáreň“ funguje od 17. marca. O pridelení termínu na očkovanie už nerozhoduje čas registrácie, ale vek záujemcu o vakcínu.

„Mení sa celý princíp registrácie, teraz už nemusíte striehnuť na nové termíny – bez ohľadu na to, kedy zaregistrujete seba alebo vašich blízkych, termín vám bude priradený na základe veku. Nemusíte sa preto s registráciou ponáhľať,“ informoval rezort zdravotníctva na facebooku.

Aktuálne je registrácia otvorená pre ľudí nad 60 rokov a osoby zo špeciálnych skupín obyvateľov (zdravotníci, policajti a iní).

Každý si pri registrácii môže vybrať preferované vakcinačné centrum. Piešťanská Nemocnica Alexandra Wintera ho zriadila v budove tunajšej polikliniky. Zatiaľ nie je jasné, či v kúpeľnom meste vznikne aj ďalšie takéto miesto od iného zriaďovateľa. Ďalší blízke vakcinačné centrá sú v Trnave a v Trenčíne.


Chronicky chorí ľudia, ktorí ešte nedosiahli uvedený vek, môžu využiť systém náhradníkov, s ktorým pracuje aj Nemocnica Alexandra Wintera (NAW). Až do naplnenia kapacity je možné sa hlásiť vyplnením formulára na web stránke nawpiestany.sk.


„Pri výbere očkovacieho miesta budete vidieť aj informáciu, akou vakcínou dané miesto disponuje. Zohľadňuje sa zároveň vekové obmedzenie pre jednotlivé vakcíny,“ uvádza ďalej ministerstvo zdravotníctva.

Systém pošle každému, kto sa zaregistruje, e-mailovú správu aj SMS s informáciu o termíne očkovania a to najneskôr dva dni vopred. Ľudia majú možnosť zmeniť svoje údaje už po odoslanej registrácii alebo ju úplne zrušiť.

Požiadať o očkovanie môžete na vakcinacia.nczisk.sk/registracia ďalšie informácie nájdete na korona.gov.sk.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR