Očkovanie: Piešťanská nemocnica otvorila formulár pre náhradníkov

Hlásiť sa môžu ľudia s vážnymi diagnózami, napríklad s onkologickým ochorením alebo po transplantácii solídnych orgánov. Dôležité je, aby sa vedeli dostaviť na očkovanie do 30 minút.

Vakcinačné centrum je v budove polikliniky

Po zdravotníkoch očkujú proti ochoreniu covid-19 vo vakcinačnom centre v budove piešťanskej polikliniky prevažne ľudí nad 70 rokov. Práve oni totiž majú podľa aktuálnej fázy očkovacej stratégie na vakcínu nárok. Doteraz sa museli hlásiť cez web stránku korona.gov.sk, tento systém registrácie plánuje ministerstvo zdravotníctva v najbližších dňoch zmeniť.

Chronicky chorí ľudia, ktorí ešte nedosiahli uvedený vek, môžu využiť systém náhradníkov, s ktorým pracuje aj Nemocnica Alexandra Wintera (NAW). Až do naplnenia kapacity je možné sa hlásiť vyplnením formulára na web stránke nawpiestany.sk.

Ide napríklad o onkologických pacientov v štádiu liečby ochorenia, ľudí s chronickým srdcovým zlyhaním, po transplantácii solídnych orgánov, po cievnej mozgovej príhode, s vážnou formou pľúcnej hypertenzie, ale napríklad aj s extrémnou obezitou (všetky diagnózy sú vymenované na web stránke NAW.

Piešťanská nemocnica dáva možnosť zaradiť sa do zoznamu náhradníkov aj ľuďom starším ako 60 rokov. Táto veková skupina však môže po uvoľnení termínov žiadať o očkovanie aj cez web stránku korona.gov.sk.

Nemocnica Alexandra Wintera náhradníkov upozorňuje, že veľa nevyužitých očkovacích látok jej nezostáva. Predpokladaný čas podania vakcíny v budove piešťanskej polikliniky (Rekreačná ulica č. 2) je v čase od 13.00 do 15.00 h. „Nutnosťou je vedieť sa dostaviť na očkovacie miesto do 30minút od zavolania,“ uvádza ďalej na svojej web stránke NAW.

Prihlasovanie chcú zjednodušiť

Ministerstvo zdravotníctva avizovalo na tretí marcový týždeň spustenie tzv. čakárne – nového systému registrácie na očkovanie.  „Tieto dni využívame na záverečné testovanie aplikácie. Aktuálne sa uskutočňujú záťažové testy,“ povedal riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Róbert Suja.

Nový formulár bude určený zatiaľ pre štyri skupiny stanovené vyhláškou ministerstva zdravotníctva, teda pre seniorov starších ako 60 rokov či špeciálne skupiny ľudí, ako sú zdravotníci. „Po zaregistrovaní by sa mal záujemca svoj termín na očkovanie dozvedieť najneskôr dva dni pred vakcináciou. Termíny budú prideľované podľa kritérií, ktoré sú nastavené v súčasnosti,“ spresnil Ján Hargaš, poradca pre oblasť informatizácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

V prvom kroku si záujemca vyberie jednu z ponúknutých skupín, ktoré majú aktuálne nárok na vakcínu. Následne vyplní osobné údaje ako meno, priezvisko, rodné číslo, adresu či telefónne číslo. V druhom kroku si záujemca vyberie miesto očkovania, ktoré preferuje. Čakateľ bude mať možnosť aj po registrácii zmeniť svoje údaje či registráciu úplne zrušiť.

Text: Martin Palkovič Zdroj: nawpiestany.sk / health.gov.sk