Nová Lehota: Turisti nie sú v obci počas pandémie vítaní

Starostka Novej Lehoty žiada, aby ľudia pochopili vážnosť situácie a obec, ktorá je známa vďaka seriálu Horná Dolná, počas pandémie nového koronavírusu nenavštevovali.

Na sociálnych sieťach sa šíria informácie o zákaze vstupu do obce Nová Lehota neďaleko Piešťan. Starostka Dominika Plačková Uhrinová hovorí skôr o odporúčaní. Cieľom je chrániť starších obyvateľov, ktorí sú ochorením Covid-19 najviac ohrození.

„Nakoľko sa tu natáčal seriál, do obce prichádza množstvo návštevníkov, teraz tu však nemajú čo vidieť,“ povedala pre zpiešťan.sk Dominika Plačková Uhrinová a vysvetlila, že seriálové kulisy nechala obec stiahnuť z verejných priestranstiev. „Dúfam, že ľudia pochopia vážnosť situácie a nebudú sem prichádzať,“ pokračovala starostka.

Obec podľa jej slov zabezpečila pre seniorov ochranné rúška a snaží sa ich informovať o nebezpečenstve nového koronavírusu. Upozornenie pre turistov je len ďalším opatrením, ktorým sa Nová Lehota snaží chrániť svojich obyvateľov.

Obecné samosprávy nemajú právomoc uzatvoriť svoje územie. Podľa Ústavného zákona 227/2002 o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu môže zákaz vstupu na postihnuté alebo bezprostredne ohrozené územie vyhlásiť iba vláda.

Text a archívne foto: Martin Palkovič