Mestskí policajti zachránili zúfalca a zadržali agresora

Príslušníci piešťanskej mestskej polície absolvovali behom niekoľkých dní dva zásahy, ktoré nie sú úplne bežné. O ich nasadení v teréne informovala radnica na web stránke piestany.sk.

Vo štvrtok 26. marca si mestskí policajti pri kontrole Kolonádového mosta všimli muža, ako prelieza zábradlie. Keď sa k nemu priblížili, začal sa vyhrážať, že skočí do Váhu.

Od zúfalého činu ho preto chceli odhovoriť. Jeden z nich mu pritom silným hmatom okolo krku znemožnil skok do rieky. Potom ho obaja vytiahli spoza zábradlia späť na most.

Muž im povedal, že sa chcel pokúsiť ukončiť svoj život, pretože ho matka vyhodila z domu a rozišla sa s ním priateľka.

Vo štvrtok 2. apríla večer prišla na policajnú stanicu žena, ktorá mala rezné poranenie na pravej strane tváre, bola zakrvavená a kričala, že ju v areáli na Teplickej ulici, ktorý patrí Nemocnici A. Wintera, napadol muž s mačetou a chce ju zabiť. Žene sa podarilo utiecť, ale na mieste zostala jej mama, ktorej sa tiež vyhrážal zabitím.

Mestskí policajti obeti poskytli prvú pomoc. Členovia hliadky na mieste činu za dramatických okolností a s použitím donucovacích prostriedkov násilníka spacifikovali a následne privolali štátnu políciu.

Vedenie mestskej polície v uplynulých mesiacoch čelilo kritike niektorých členov mestského zastupiteľstva. Podľa správy, ktorú v septembri predložil poslancom jej vtedajší náčelník Marcel Mihálik, zabezpečujú hliadkovú činnosť štyri pracovné zmeny – štyria velitelia, štyria referenti na kamerovom systéme a do výkonu hliadkovej služby je velených 26 policajtov. Tí riešili v uplynulom roku 3 626 priestupkov, pre mesto vybrali na pokutách 22 570 eur.

Organizácia je už dlhší čas personálne poddimenzovaná, nových mestských policajtov sa darí hľadať veľmi ťažko. Nástupná základná mesačná mzda je od 697 € do 831 eur, podľa dĺžky praxe. Po absolvovaní odbornej prípravy a zaškolení môže nový mestský policajt zarábať aj s osobným príplatkom maximálne 863 eur.

Zabezpečenie verejného poriadku mestskou políciou stojí ročne približne 1 mil. eur. Až 630-tisíc eur je určených na mzdy a ďalších 220-tisíc eur na odvody.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič Zdroj: piestany.sk