Nemocnica má nové CT, je o milión lacnejšie ako pred troma rokmi

Prístroj je skoro nainštalovaný, onedlho ho čaká skúšobná prevádzka. Pacientom by mal začať slúžiť koncom mesiaca. Nemocnica Alexandra Wintera zaň zaplatí 626-tisíc eur. CT, ktoré chcelo kúpiť predchádzajúce vedenie v roku 2014, stálo takmer 1,6 mil. eur.

Počítačový tomograf Toshiba v piešťanskej nemocnici musí ešte prejsť skúšobnou prevádzkou, ak bude všetko v poriadku, prví pacienti ho využijú na prelome septembra a októbra. Nové CT začne v Piešťanoch slúžiť po dlhých 13 rokoch a celoštátnej kauze, ktorá sa dotkla najvyšších miest.

Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) využila na nákup nového CT centrálne obstarávanie, ktoré zabezpečovalo ministerstvo zdravotníctva. Prístroj musí financovať prostredníctvom úveru, cena je však o takmer milión eur nižšia ako pred troma rokmi. Podľa zmluvy zverejnenej v centrálnom registri je to 626-tisíc eur s DPH.

Za túto čiastku získala NAW multivrstvový CT prístroj značky Toshiba Aquilion Prime 160 s päť ročnou zárukou. Tá je o tri roky dlhšia ako pri nákupe CT za necelých 1,6 mil. eur v roku 2014.

Dodávateľom nového zariadenia je spoločnosť Audioscan, s. r. o. so sídlom v Banskej Bystrici.

Vedenie Nemocnice Alexandra Wintera zatiaľ o spustení prevádzky prístroja oficiálne neinformovalo. Odpovede na otázky, ktoré sme adresovali kancelárii riaditeľa, zverejníme po ich obdržaní.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: medical.toshiba.com