Lockdown začne pred Vianocami, potrvá tri týždne

Terasy reštaurácií musia byť zatvorené už od 11. decembra. Klienti hotelov, ale aj lyžiari, budú musieť absolvovať test na ochorenie covid-19. Lockdown v rozsahu približne ako počas Veľkej noci začne platiť 21. decembra.

Už polovica lôžok v slovenských nemocniciach určených pre pacientov s ochorením covid-19 je obsadená. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii k sprísneniu opatrení minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že tento trend sa bude v najbližších dňoch zhoršovať.

Ešte pred Vianocami preto začne platiť minimálne trojtýždňový lockdown. Počas neho budú prevádzky fungovať „približne v rovnakom rozsahu ako počas veľkonočných sviatkov“, konkretizoval hlavný hygienik Ján Mikas. To znamená, že otvorené budú len obchody s nevyhnutným tovarom (potraviny, drogérie, lekárne, krmivá pre zvieratá, čerpacie stanice). Cestovanie medzi okresmi štát neplánuje obmedziť.

Už od piatka 11. decembra majú byť zatvorené terasy reštaurácií, Úrad verejného zdravotníctva k tomu ešte dnes vydá novú vyhlášku. Zákazníci si však budú môcť aj naďalej brať jedlo so sebou.

Od 14. decembra bude možné ísť do hotelov alebo na lyžovačku iba s testom nie starším ako 72 hodín.

Klienti hotelov starší ako 10 rokov budú musieť mať od 14. decembra negatívny výsledok testu na ochorenie covid-19 nie starší ako 72 hodín. V spoločných priestoroch nebude povolená konzumácia jedál a nápojov. Negatívnym testom sa budú musieť preukázať aj návštevníci lyžiarskych stredísk. Kostoly by mali aj naďalej fungovať ako doteraz. To znamená, že obsadená môže byť polovica miest určených na sedenie. Nemenia sa ani doteraz platné podmienky pre bazény, fitnescentrá a klziská.

Lockdown má trvať minimálne tri týždne. Opatrenia v jednotlivých okresoch sa budú podľa slov predsedu vlády Igora Matoviča uvoľňovať na základe incidencie v danom regióne, teda podľa počtu ľudí s ochorením covid-19. Otváranie sa bude riadiť takzvaným covid-automatom, ktorý pripravujú hygienici a ministerstvo zdravotníctva.

Po Vianociach má začať povinné testovanie vo firmách, ktoré majú viac než 500 zamestnancov.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič