Dočkajú sa Piešťany nového CT prístroja? Stále nie je nič isté

Nemocnica Alexandra Wintera sa zapojila do centrálnej súťaže o nákup CT prístrojov, ktorú zastrešuje ministerstvo zdravotníctva. Poslanec NR SR Miroslav Beblavý žiadal jej zrušenie, minister Tomáš Drucker iba posunul lehotu na predkladanie ponúk.

Nový CT prístroj umožňujúci aj vyšetrenia, za ktorými museli doteraz pacienti cestovať, potrebuje Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) už najmenej päť rokov. Aktuálne slúžiaci tomograf má už 12 rokov a kazí sa.

Nákup nového CT si dala NAW za cieľ na rok 2016. Vo Výročnej správe o činnosti a hospodárení za rok 2015 jej riaditeľ Štefan Kóňa píše o morálnom opotrebení terajšieho prístroja a potrebe stabilizovania dostatočného počtu lekárov a RDG technikov.

Zámer zapojiť sa do centrálnej súťaže, ktorú zastrešuje rezort zdravotníctva potvrdil Štefan Kóňa aj pre TV Karpaty. Okrem iného povedal, že v októbri alebo v novembri by mala nemocnica vedieť, koľko bude nové CT stáť a akým spôsobom ho prefinancuje.

Keďže NAW hospodárila v uplynulom roku so ziskom, tieto prostriedky budú podľa riaditeľa investované práve do tohto nákupu.

Záujem o centrálnu súťaž prejavilo 50 slovenských zdravotníckych zariadení. V pondelok 17. októbra mali byť otvorené ponuky dodávateľov, ktorý sa o túto zákazku uchádzajú. Po kritike poslanca NR SR Miroslava Beblavého, že podmienky súťaže umožňujú vytvoriť kartel, predĺžil minister Tomáš Drucker lehotu na predkladanie ponúk o desať kalendárnych dní.

Hodnota celého kontraktu zrejme presiahne 40 mil. eur a ešte pred dodávkou prístroja konkrétnej nemocnici sa uskutoční elektronická aukcia. Nové CT by preto mohlo začať v Piešťanoch slúžiť najskôr v polovici budúceho roka.

Nemocnica Alexandra Wintera už realizovala dve neúspešné verejné obstarávania. Po druhom z nich odišla funkcie ministerka zdravotníctva, podpredsedníčka parlamentu, niektorý členovia Správnej rady NAW po čase aj riaditeľka Mária Domčeková. Nikto však v tejto súvislosti nebol doteraz potrestaný.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič