Deti odpadli kvôli rúškam! O Piešťanoch sa šíril ďalší hoax

Keď ministerstvo zdravotníctva upozornilo, že ide o nepravdivú informáciu, troll ju vymazal. Mala však už stovky zdielaní.

Vo facebookovej skupine zameranej proti povinnému očkovaniu uverejnil profil s menom Zuzana Racková informáciu, že kvôli rúškam odpadli dve deti v škole v Piešťanoch a museli ich odviezť sanitky.

Ministerstvo zdravotníctva to dnes overilo v Nemocnici Alexandra Wintera, ktorá potvrdila, že podobný prípad neeviduje ani na urgentnom príjme ani na detskom oddelení.

„Okrem toho, že je táto informácia nepravdivá, pravdepodobne je falošný aj profil „Zuzana Rackova“. Podobné metódy sa na sociálnych sieťach používajú na systematickú manipuláciu s verejnou mienkou. O týchto témach aktívne komunikujeme s predstaviteľmi Facebooku a žiadame od nich, aby v podobných prípadoch zasiahli,“ uvádza rezort.

Začiatkom septembra obletel slovenskú časť sociálnej siete Facebook hoax o tom, že v piešťanskej nemocnici zomrela pacientka s koronavírusom pretože nedostala adekvátnu lekársku starostlivosť.

Vyhľadávaniu hoaxov v prostredí sociálnych sietí sa na ministerstve zdravotníctva venuje Jakub Goda, podľa ktorého môžu dezinformácie zabíjať. Ľuďom preto radí, aby si vyhradili čas na preverovanie informácií, ktoré sa aktuálne šíria v súvislosti s pandémiou.

Rozhovor s Jakubom Godom dnes uverejnili Aktuality.sk.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič