Covid-19: V Nemocnici A. Wintera nikto s koronavírusom nezomrel

Polícia sa zoberá facebookovým statusom, ktorý naznačoval, že v piešťanskej nemocnici zomrela pacientka s koronavírusom. Išlo o hoax.

„Žiadna pacientka s ochorením, ktoré opisuje autorka príspevku nebola v našej nemocnici vyšetrená ani hospitalizovaná. Zároveň uvádzame, že k dnešnému dňu nebol v našej nemocnici hospitalizovaný žiaden pacient s ochorením na Covid-19,“ potvrdila pre zpiešťan.sk Mária Baďurová, asistentka riaditeľa Nemocnice A. Wintera.

Reagovala tak na status, ktorý sa v uplynulých dňoch šíril na facebooku a zdieľalo ho viac než 1 800 užívateľov.

Jeho autorka tvrdila, že lekárka poslala pacientku s cirhózou pečene do karantény a na pľúcnu ventiláciu bez toho, aby jej spravili vyšetrenie na Covid-19. Žena údajne krátko potom zomrela. Príbuzných k nej vôbec nepustili, dostali vraj len úmrtný list s diagnózou Covid-19.

Polícia dnes informovala, že nič z tohto facebookového príspevku nie je pravda. Aj keď jeho autorka nehovorí priamo o piešťanskej nemocnici, mnohí si s ňou tento príbeh spojili, pretože zosnulá žena mala mať pohreb práve v Piešťanoch.

Podľa zistení ministerstva zdravotníctva bola v rovnakom období, ale v inom meste hospitalizovaná pacientka s cirhózou pečene, ale s negatívnym testom na Covid-19. Príčinou jej úmrtia bola bronchopneumónia.

„Status bol poslaný kriminálnej polícii na prešetrenie, či nejde o šírenie poplašnej správy. Síce bol status už zmazaný, bol kompletne zálohovaný. Ešte včera mal viac ako 1 800 zdieľaní, čo znamená, že sa dostal k viac ako 10 000 užívateľom Facebooku. V diskusii mnohí ľudia vyjadrovali pohoršenie nad postupom lekárov, čím preukázateľne uverili zverejnenému textu,“ informovala polícia.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič