Banka: V obci našli kocúra s brokmi v tele

Záchrancov zvieraťa, ktoré nevládalo ani chodiť, šokoval röntgengenový snímok. Malo v tele náboje zo vzduchovky. Podobným spôsobom pred pár rokmi týral obyvateľ Banky svojho dobermana. Dostal podmienečný trest odňatia slobody na 16 mesiacov.

„V obci niekto opäť strieľa po zvieratách. Takto dopadol kocúr, ktorého ste nám hlásili na Facebooku aj telefonicky 11. októbra. Dávajte si v tejto lokalite pozor na seba, deti aj na zvieratká. Akékoľvek podozrivé konanie hláste ihneď na policajnom čísle 158,“ informovala obec Banka prostredníctvom Facebooku.

Novela zákona o veterinárnej starostlivosti, ktorá je účinná od 1. septembra 2018, postihuje týranie zvierat tvrdšie, než to bolo v čase, keď v obci pri Piešťanoch našli dostrieľaného dobermana.

Slovensko sa prijatím novely zaradilo medzi krajiny, ktoré nepovažujú zviera za vec, ale za živú cítiacu bytosť. Zviera má v občianskoprávnych vzťahoch osobitné postavenie ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať vlastnými zmyslami. Na zviera sa ustanovenia o hnuteľných veciach použijú, len ak to neodporuje povahe zvieraťa ako živého tvora.

Text: Martin Palkovič Foto: FB Obec Banka