Majiteľ utýraného dobermana dostal podmienku

Krajský súd potvrdil podmienečný trest odňatia slobody na 16 mesiacov pre majiteľa dobermana, ktorého vo februári minulého roka našli v zúboženom stave v obci Banka.

Pracovníci piešťanského útulku museli asi desaťročného psíka okamžite odovzdať do starostlivosti veterinárov. Bol zmätený, ale nie agresívny. Po obci sa iba potácal, kvôli ochabnutým končatinám veľa ani neprešiel.

„Bohužiaľ asi po mesiaci zomrel,“ povedala Ľubomíra Báleková z Útulku Piešťany. Doberman mal preležaniny, zuby vydraté od pletiva, bol dehydrovaný a dlhodobo ho museli držať v malom priestore.

Okrem toho v jeho tele našli desiatky nábojov zo vzduchovky. Tie už boli opúzdrené, takže pes ich musel mať v tele veľmi dlho. Rany po streľbe nebolo možné na jeho tele na prvý pohľad vidieť, broky odhalil až röntgen.

O rozsudku pre majiteľa utýraného dobermana včera informovali tvnoviny.sk. Okresný súd Piešťany mu uložil podmienečný trest odňatia slobody 16 mesiacov so skúšobnou dobou na dva roky, počas ktorej nesmie chovať psov. Po odvolaní Krajský súd Trnava tento rozsudok potvrdil.

Ak by k podobnému týraniu prišlo po nadobudnutí platnosti novely zákona o veterinárnej starostlivosti, páchateľovi by hrozil prísnejší trest.

Zviera bude mať po novom v občianskoprávnych vzťahoch osobitné postavenie ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať vlastnými zmyslami.

„Preklasifikovanie možných spôsobov týrania zvierat a zadefinovanie utýrania zvieraťa v novele zákona, v zvýšenej miere pomôže pri objasňovaní prípadov orgánom činných v trestnom konaní. Pod týraním zvieraťa sa chápe napríklad nedostatok jedla a pitia, štvanie zvierat proti sebe, opustenie zvieraťa za účelom zbavenia sa ho, spôsobovanie bolesti a podobne,“ informovalo prostredníctvom tlačovej správy ministerstvo pôdohospodárstva.

Text: Martin Palkovič Zdroj: Útulok Piešťany, tvnoviny.sk