Ako správne jazdiť na elektrickej kolobežke Bolt?

Práve leto je to obdobie, počas ktorého sa dá potenciál elektrických kolobežiek využiť naplno. Iba priaznivé počasie však na to nestačí. Kľúčovým predpokladom je zodpovedná jazda rešpektujúca pravidlá premávky aj bezpečnosť všetkých zúčastnených. Tak aby sme si mohli leto užiť všetci v plnom zdraví.

Aplikácia Bolt preto zostavila sadu jednoduchých pravidiel. Tie hlavné sú zobrazené v priloženej infografike. Základom je nosenie helmy, veď elektrické kolobežky dokážu poľahky dosiahnuť rýchlosť 25 km/h. Je dôležité nasadiť si helmu pred každou jazdou a počas kolobežkovania ju mať stále na hlave. Nikdy neviete, kto pred vami jazdil. Je preto na mieste pohľadom skontrolovať kolesá, či sú v poriadku a vyskúšať brzdy.

Rešpekt voči ostatným účastníkom premávky, najmä chodcom, by mal byť samozrejmosťou. Kolobežkou sa má jazdiť hlavne po cyklochodníkoch či po kraji vozoviek, po chodníkoch sa môže jazdiť maximálne rýchlosťou chôdze. Pre rešpektujúcu jazdu je nevyhnutné dohliadať na rýchlosť.

A rýchlosť ide ruka v ruka s bezpečnosťou. Vo vybraných zónach v mestách býva rýchlosť kolobežky často automaticky obmedzená. Je to napríklad v centrách a parkoch, kde sa predpokladá zvýšený pohyb chodcov. Jazdci by však mali rýchlosť uberať nielen na týchto miestach, ale všade tam, kde je to nevyhnutné pre dodržanie bezpečného odstupu od ostatných, kde si to vyžaduje napríklad nekvalitný povrch či potreba manévrovať.

Pred prvou jazdou sa zásady bezpečného pohybu v mestskej prevádzke zobrazia aj v aplikácii Bolt a možno sa k nim kedykoľvek vrátiť. Niektoré informácie kolobežka komunikuje aj v hlasovej forme, napríklad obmedzenie rýchlosti jazdy v určitých uliciach si jazdec nemusí zisťovať za jazdy na telefóne. Dôležité je napríklad aj jazdiť čo možno najpriamejšie a vyhýbať sa prudkému zatáčaniu, nepoužívať kolobežku počas dažďa a silného vetra a nepoužívať kolobežku pod vplyvom omamných látok.

Po jazde je treba kolobežku zaparkovať. Ak je v okolí cyklostojan, kolobežku je vhodné zaparkovať k nemu. V opačnom prípade treba kolobežku na chodníku zaparkovať tak, aby nikomu neprekážala. Musí zostať dostatok miesta aj pre kočiar s dieťaťom alebo invalidný vozík. Aplikácia v telefóne vyzve užívateľa, aby zaparkovanú kolobežku odfotografovali. Ak zle zaparkuje, príde mu upozornenie. Užívatelia by nemali nechávať kolobežky pohodené na cestách, v strede chodníkov, spadnuté na zemi a pod. Opakované zlé parkovanie bude viesť k zablokovaniu užívateľského účtu.