Chýbali vám? Zelené kolobežky sa na leto vrátia do Piešťan

Nové bezpečnostné funkcie majú brániť jazde vo dvojici a tiež overia spôsobilosť na jazdu.

Kolobežky, ktoré si ľudia môžu za poplatok požičať cez aplikáciu v telefóne, po prvý raz slúžili v Piešťanoch počas minulého leta. Po zimnej prestávke sa vrátia do ulíc v stredu 18. mája, oznámila radnica s odvolaním na Samuela Kmeca, manažéra spoločnosti Bolt.

„Platforma Bolt vyvinula systém rozpoznania náhlych zmien hmotnosti, ktoré naznačujú jazdu viacerých osôb. Do balíka bezpečnostných prvkov pribudne aj test reakčných schopností, ktorý by mal vyhodnotiť, či je jazdec triezvy. V rámci testu bude musieť kolobežkár reagovať v určitom čase na rozličné pokyny zobrazené v aplikácii ešte predtým, ako sa postaví na kolobežku,“ uviedol Samuel Kmec.

Zdieľané kolobežky budú mať v Piešťanoch 27 stanovísk, ktoré vybral mestský úrad. „Na tieto miesta budú nabité kolobežky umiestňované každé ráno,“ uvádza radnica s tým, že jazda na týchto kolobežkách nie je dovolená na chodníkoch a iných komunikáciách pre chodcov – na pešej zóne, v parkoch (okrem vyznačených cyklistických chodníkov), na mostoch cez rieku Váh a Biskupický kanál, na cintorínoch. Zakázanými zónami sú aj Kúpeľný ostrov a nábrežie Váhu od Krajinského mosta po lávku vedúcu na Lido.

Maximálna rýchlosť bude obmedzená na 10 až 12 km/h na uliciach Winterova, Rázusova, Kukučínova, Poštová, Teplická, Nálepkova a Beethovenova.

Zdroj: piestany.sk