Stĺpček Petra Remiša: Krátke gace

Hoci to znie neuveriteľne, hráči v dychovke aj tvrdí rockeri majú niečo spoločné – ani jeden nesmie nosiť krátke nohavice.

Krátke nohavice alebo krátke gace, ako sa hovorí v Piešťanoch, sú na pódiu faux pas. Niečo, čo vás navždy diskvalifikuje v hudobnej brandži.

Inak si muzikant môže dovoliť skoro všetko. Môže si obliecť trblietavé sako alebo sa ovešať korálkami ako vianočný stromček. Môže nosiť slnečné okuliare aj v úplnej tme a, čo je prekvapujúce, nikto ho nepovažuje za idiota. Len nie kraťasy.

V histórii popmusic sú známe len dva prípady muzikantov v krátkych nohaviciach – Paľo Habera a Angus Young z AC/DC.

U Paľa to považujeme za hriech mladosti. V tých časoch chcel ženskému svetu ukázať, aký je samec. Neskôr pochopil, že tadiaľ cesta nevedie, a odstrihnuté rifle zamkol do trezoru. Vyťahuje ich už len raz za čas, keď sa fotí na charitatívny kalendár.

Angus Young je iný prípad. Na svojom imidži pracuje už 45 rokov, niečo mu môžeme odpustiť. Okrem toho jeho pesničky sa na rozdiel od Haberu dajú počúvať.

Inak, na svete niet idiotskejšej kombinácie ako muzikant a krátke gate. Každý hudobník, ktorý má v sebe aspoň štipku sebaúcty, si musí uvedomiť, že publikum nie je zvedavé na jeho rachitické biele končatiny. Ani keby bolo 40 °C v tieni.

Toto pravidlo platí, samozrejme, iba pre mužov. Taká Lady Gaga má dovolené ukázať, čo len chce. Niekedy aj všetko.

Peter Remiš