Župné očkovacie centrá už podávajú aj vakcínu Pfizer/BioNTech

Trnavský samosprávny kraj pokračoval v očkovaní proti ochoreniu covid-19 aj počas prvého májového víkendu. Vakcínu dostalo v Trnave, Skalici a Dunajskej Strede dohromady 7 419 ľudí.

V sobotu 1. mája 2021 sa v troch župných veľkokapacitných očkovacích centrách premiérovo podávala vakcína od Pfizer/BioNTech. Dostalo ju 5 076 záujemcov vo veku viac ako 60 rokov, z toho v Dunajskej Strede 1 836, v Skalici 1 380 a v Trnave 1 860. V nedeľu 2. mája 2021 bolo podaných 2 343 vakcín od spoločnosti AstraZeneca.

„Základným zadaním je zvládnuť pokračovanie vakcinácie prvou dávkou v desať tisícoch a zároveň držať vysoké percento preočkovaných ľudí. Som preto veľmi rád, že sme v župných veľkokapacitných očkovacích centrách tento víkend premiérovo použili vakcíny od Pfizer. Popri tom pokračujeme v podávaní vakcíny od AstraZeneca, a to už aj jej druhej dávky. Som rád, že sa epidemiologická situácia zlepšuje aj vďaka vakcinácii. Dobrou správou je, že ministerstvo zdravotníctva vyhovelo požiadavke, ktorú som mu adresoval, a umožnilo sa do čakárne prihlásiť aj mladším ľuďom,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič.

Župa pred víkendom zaznamenala problém s odosielaním SMS správ s miestom a termínom podania druhej dávky vakcíny od AstraZeneca. Tie neboli zo strany Národného centra zdravotníckych informácií adresované všetkým čakateľom na preočkovanie kvôli chybnému formátu telefónnych čísel v databáze.

Župa tento problém riešila v spolupráci NCZI v priebehu piatka 30. apríla. Trnavský župan a zároveň predseda SK 8, združenia samosprávnych krajov, Jozef Viskupič upozornil, že prihlasovanie sa na očkovanie v župných veľkokapacitných očkovacích centrách prešlo od februára tohto roka rôznymi fázami. V tejto súvislosti poznamenal, že by sa štát mal zaoberať správnosťou údajov vo svojich databázach.

Zdroj: Tlačová správa TTSK