Župa obnovuje značenie na 250 kilometroch cyklistických trás

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) začal na jeseň s obnovou značenia na existujúcich trasách. Pribudnú aj nové. V piešťanskom regióne to bude hrebeň Inovca – z Havrana do Hlohovca. Dohromady je na to vyčlenených 68-tisíc eur.

Z existujúcich cykloturistických trás prejde obnovou 250 kilometrov – napríklad Dunajská cyklistická cesta, Moravská cyklistická cesta, Záhorská cyklomagistrála, a rovnako aj Štefánikova cyklomagistrála. Obnovené bude aj značenie vedúce ku zrúcanine kostola a kláštora Katarínka pri Dobrej Vode. Župa vyznačí novo povolené cykloturistické trasy na hrebeni Inovca v úseku z Havrana do Hlohovca alebo na dvoch úsekoch nového vedenia Záhorskej cyklomagistrály z Rybiek do Senice a z Holíča do Búdkovian.

„Pred koncom roka sme začali s obnovou značenia na existujúcich trasách a vyznačíme až 50 kilometrov novo povolených trás. Pribudnú smerovníky, tabule či veľkoplošné mapy, ale aj servisné cyklostojany a ďalšie prvky modernej cyklistickej infraštruktúry,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Práce sú rozdelené na tri etapy. V tej prvej, ktorá je už hotová, zmapovali cykloturistické trasy a spracovali dokumentáciu s príslušnými povoleniami. Momentálne prebieha druhá fáza, teda samotná realizácia značenia.

„V záverečnej fáze začiatkom roka 2022 prebehne aktualizácia máp a trás v textovej a grafickej podobe. Výsledok bude širokej verejnosti k dispozícií aj v elektronickej verzii,“ priblížila cyklokoordinátorka Trnavského kraja Silvia Szokolová s tým, že župa na projekte spolupracuje so Slovenským cykloklubom.

Na značenie ďalších cykloturistických trás na území TTSK v roku 2022 župa vyčlenila z rozpočtu sumu 95-tisíc eur. Pôjde napríklad o značenie na cyklotrase SacraVelo, ktorá spája kompu v Kyselici s centrom obce Báč. Aj takto bude kraj smerovať turistov k sakrálnym pamiatkam v jedinečnom okolí Dunaja a zároveň podporovať rozvoj pohraničného regiónu.

Zoznam existujúcich cykloturistických trás, na ktorých bude obnovené značenie:
Dunajská cyklistická cesta 40,5 km
Štefánikova cyklomagistrála 40,4 km
Moravská cyklistická cesta 40,1 km
Záhorská cyklomagistrála (Holíč – Rybky) 29,8 km
Hlohovec – Piešťany – Modrovka 29,4 km
Senica – Vrbovce 17,8 km
Okolo Považského Inovca 15,3 km
Katarínka 7,7 km
Skalica – Perúnska Lúka 7,5 km
Smolenice – Pod Veterlínom 6,8 km
Lančár – Malá Klenová 5,8 km
Baťov kanál – Skalické rybníky 5,3 km
Skalica – Sudoměřice  2,7 km
Spojka Madunice 0,8 km
Šmatlavé uhlisko – osada Mlynky 0,6 km

Zoznam novo povolených cykloturistických trás, ktoré budú vyznačené:
Hrebeň Inovca (Havran – Hlohovec) 21,1 km
Nové vedenie Záhorskej cyklomagistrály (Rybky – Senica) 8,9 km
Trstín 6,1 km
Nové vedenie Záhorskej cyklomagistrály (Holíč – Búdkovany) 5,4 km
Jelka – prepojenie cykloturistických trás 4,0 km
Trojmedzie 1,6 km
Spojka na Kunov 1,2 km
Hať Sĺňava 1,1 km

Text: Tlačová správa TTSK

Ilustr. foto: Martin Palkovič